Červený samet aneb red velvet

Dort, který vám dnes představíme, nepatří k zaběhnuté klasice. Snoubí v sobě jemnou smetanovou chuť a nadýchaný korpus. Vše umocní navíc i jeho červená barva v kombinaci s bílým smetanovým krémem. Na přípravu je sice trochu pracnější, ale rozhodně nejde o nic, co byste nezvládli.

Jak samotný název prozrazuje red velvet – česky červený samet ohromí nejen svou chutí, ale i vzhledem. Červené zbarvení nezpůsobuje však žádná prazvláštní ingredience, pouze přidáte červené barvivo. Ovšem nahradit lze i jemně strouhanou červenou řepou. Co však činí tento korpus výjimečným je kombinace vinného octa a jedlé sody, díky čemuž se uvolní červené antokyany z kakaa, jež je rovněž součástí tohoto receptu. Mimo jiné tato zajímavá kombinace způsobí, že bude dort nadýchaný a jemný.

Nechte se svést lahodnou chutí a neotřelým vzhledem

originální verzi receptu se používají sýry Philadelphia a Mascarpone. Společně tyto dva sýry tvoří originální pár. Mascarpone je drobivější, ale tužší, zatímco Philalephia je krémové konzistence. Mascarpone nebude problém sehnat, ale Philadelphia v ČR tak častým zbožím není. Místo něj lze vška použít Lučina nebo Geriavis. V UK a USA se pro tyto případy používají dortové mouky, kde jsou potřebné ingredience již smíchány. Ovšem není problém smíchat hladkou mouku a kukuřičný či bramborový škrob – Amylon, Gustin.  K přípravě bude zapotřebí čtyř mističek, kde se smíchají jednotlivé ingredience a poté všechny 4 střídavě dohromady. Nebudeme vás tedy déle napínat a přinášíme recept na tento jedinečný dort.

Ingredience na korpus

  • Hladká mouka 250g
  • Škrob 2 PL
  • Sůl ½ kávové lžičky
  • Kakao 2PL
  • Máslo 110g
  • Cukr 150g
  • Vejce 2ks
  • Vanilková tresť 1 kávová lžička
  • Podmáslí 240ml
  • Bílý vinný ocet 1 kávová lžička
  • Jedlá soda 1 kávová lžička
  • Červené barvivo 2PL nebo strouhaná červená řepa

Postup přípravy na korpus

  • Předehřejme si troubu na 175 °C
  • Vymažeme a vysypeme dortovou formu strouhankou nebo polohrubou moukou
  • Připravíme si dvě misky a odměrku s nálevkou
  • V jedné misce vyšleháme máslo, cukr do pěny a přidáme vanilkovou tresť
  • Do druhé mísy prosejeme mouku, přidáme škrob, sůl a kakao – důkladně smícháme sypké ingredience
  • V nádobě ideálně opatřenou nálevkou smícháme barvivo či řepu s podmáslím
  • Do máslového krému zašleháme postupně sypkou směs z mouky a také červenou. Přidáváme postupně – směs mouky, červená, směs mouky atd.
  • Do čtvrté malé nádobky nasypeme lžičku sody a přidáme i lžičku octa. Směs začne šumět – promícháme a honem vmícháme do připraveného těsta.
  • Co nejrychleji přelijeme těsto do předem připravené, vymazané a vysypané dortové formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut, kontrolujeme těsto špejlí, zda je již upečené.
  • Po upečení necháme těsto vychladnout a vložíme na chvíli do mrazničky, případně v zimě za okno nebo na balkón. Místně zmrzlé těsto se lépe krájí.

Postup přípravy na cheese cream

  • Mascarpone 250g
  • Philadelphia nebo jiný sýr 250g
  • Vanilková tresť 1 kávová lžička
  • Moučkový cukr 110g
  • Vysokotučná šlehačka 400ml (double cream)

Postup přípravy na cheese cream

  • Oba sýry vyšleháme v míse a přidáme vanilkovou tresť i cukr. Následně vmícháme studenou šlehačku. Hotový krém vložíme aspoň na půl hodinky do ledničky.
  • Zmrzlý korpus necháme chvíli povolit a poté podélně nakrájíme na 3 díly.
  • Z lednice vyjmeme krém a mažeme stejnoměrně na tyto 3 části dortu. Pro výraznější aroma můžeme pokapat jemně rumem. Bude-li dort pro děti, použijeme pouze rumové aroma.
  • Horní část dortu ochutíme dle chuti a fantazie. Mleté ořechy, hoblinky čokolády nebo drobky z korpusu, které zbyly po rozkrojení dortu. Můžete smíchat i více surovin – drobky s něčím.

Nezbývá než popřát dobrou chuť.

Obrázek: pixabay.com