Čokoláda – nejznámější sladkost, která skrývá mnoho kouzel 2. část

Jak daleko až sahá historie čokolády, kdo s její výrobou přišel jako úplně první a kde se s tímto procesem začalo, jste se mohli dozvědět v předešlém článku, ve kterém byla i stručně představena výroba této sladkosti. Mohli jste se v krátkosti seznámit s postupem zpracování i finálního tvarování, ve kterém se pak tento výrobek dostává do obchodů, ve kterém si ho s radostí kupujete. Druhá část článku mnohým z vás představí druhy čokolády, o kterých neměli sebemenší tušení a těm, kteří čokoládu znají doslova jako své boty, bude příjemným připomenutím, na jakých typech si mohou pochutnat. Vezměte si tabulku čokolády a přečtěte si tento sladký článek!

Druhy čokolády

Na trhu je opravdu nepřeberné množství druhů a typů čokolád, mezi kterými může nejeden milovník čokolády vybírat. Dostanete-li neovladatelnou chuť na tuto sladkost, stačí vyrazit do obchodů, kde najdete její velice pestrou nabídku. Čokoláda

  1. Hořká čokoláda

    Opravdoví labužníci na tento druh čokolády s vysokým obsahem kakaa nedají dopustit. Ovšem pokud si myslíte, že hořká čokoláda je jen jedna, pletete se. I hořká čokoláda má své druhy, proto rozhodnete-li se ochutnat hořkou variantu, nemusíte se omezovat pouze na jeden druh. Procento kakaa se liší, za jakousi nejrozumnější a nejideálnější variantu je považována 70% hořká čokoláda, ovšem k dostání jsou i čokolády s 80% či 90% obsahem kakaa. Správná hořká čokoláda by měla obsahovat minimálně 35% kakaové sušiny, ovšem obecně platí, že za hořkou čokoládu může být považována pouze ta, která obsahuje 50% kakaa.

  2. Mléčná čokoláda

    Příznivci hořké čokolády tuto variantu odmítají uznat jako čokoládu, vzhledem k přidanému mléku, díky kterému si již nemůžete plně vychutnat chuť přidaných bobů. Je ale dobré pamatovat na to, že k výrobě mléčné čokolády není použito běžné mléko, nýbrž sušené. Ať už patříte k zastáncům čokolády hořké a zastáváte názor, že by se mléčná čokoláda ani neměla jmenovat čokoláda, věřte, že právě na této variantě si pochutná mnohem více lidí, než na té hořké. Přeji jen – sladkost nenahradíš.

  3. Bílá čokoláda

    I tato varianta se těší docela příznivé oblibě. Ovšem, v tomto případě už se opravdu nejedná o čokoládu. Bílá čokoláda totiž neobsahuje ani špetičku kakaového prášku, což je na první pohled zřejmé z jejího zbarvení, nýbrž je k její výrobě použito pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Právě z tohoto důvodu je zařazena mezi čokolády. Ať už je to čokoláda či nikoli, je sladká a co je sladké, to je oblíbené. Tak co.

Čokoládová fontána – oblíbená cateringová věcička

Čokoláda

Fontána, ze které srší proudy čokolády? Sen každého milovníka této sladkosti. Navíc když je tu i možnost namáčet si do ní různé druhy ovoce, to je prostě pohádka! Čokoládová fontána je spotřebič, ve kterém se čokoláda roztaví a vytvoří se z ní tekoucí čokoládový vodopád. 

Fotografie publikována se svolením Danilin, Aduldej, Mister GC Photography/FreeDigitalPhotos.


loading...