Filmové speciality – jídla slavných filmů

I ve filmech je možné spatřit gastronomický odkaz. Z českých filmů jsou to například „Slavnosti Sněženek“ (Jiří Menzel), kde nelze přehlédnout „Šťavnatý guláš z divočáka se šípkovou omáčkou“. Avšak nejpodivnější hostina se konala v českém filmu „Obsluhoval jsem anglického krále“. Na 31 hostů připadalo 31 číšníků. Více než 2 metry široký stůl a dlouhý celých 11 metrů. Všechno jídlo bylo naprosto skutečné. Jako hlavní chod se podávala Velbloudí roláda, plněná různými druhy masa. Velbloudí kýtu však nahradil ve skutečnosti obří kus hovězího. Nicméně jsou nezapomenutelné druhy jídel, která jsou spojena s neméně slavnými filmy.

Slavné Ratatouille

Když si odskočíme z České republiky, můžeme gastronomický odkaz spatřit také ve filmu Ratatouille (ratatuj). Jedná se o tradiční francouzský zeleninový pokrm a znamená to – míchaný pokrm. Dalo by se tedy říci, že jde o verzi leča bez uzeniny a vajec. Ratatouille se většinou servíruje jako příloha k masu nebo jinému jídlu. Může se však podávat i samostatně například s chlebem nebo jako náplň palačinek. Mezi základní ingredience patří rajčata, cibule, česnek, papriky, lilek, cukety a koření: majoránka, tymián či bazalka. Na tento recept je však možné použít celou řadu jiné zeleniny. Stejnojmenný film Ratatouille režíroval původně český emigrant Jan Pinkava. Ten je rovněž autorem scénáře tohoto animovaného filmu. Avšak vlivem firemní politiky mu byla režie během natáčení odebrána. Přesněji řečeno po vstupu společnosti Walt Disney do Pixar. Oskarový animovaný film Ratatouille patří americké společnosti Pixar z roku 2007. Jeho režisér je – Brad Bird.

Fotografie: Ratatouille: Linguini and Colette Author: Fernando Galeano licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com