Jak originálně pohostit návštěvu – Vyzkoušejte FONDUE

Fondue je zábavné, nevšední a mimo to, že umožňuje každému ochutnat, co si vybere, přináší radost ze společného stolování. Jedná se o labužnickou událost, která je zpestřením posezení s přáteli. Díky němu máte o zábavu postaráno a rovněž o pohoštění.

Když se vysloví fondue, vybaví se každému patrně křupavé pečivo omočené v teplém rozpuštěném sýru. To je však pouze jedna z variant. Příprava sýrových, čokoládových, masových, zeleninových, rybích fondue poskytuje velký prostor pro uvolněný rozhovor s rodinou i přáteli.

Receptů existuje nepřeberné množství a záleží jen na vás, zda se rozhodnete fritovat ryby, maso, zeleninu a poté každé sousto namáčet do různých omáček či připravit něco sladkého v podobě čokoládového fondue s mísou čerstvého ovoce. Fondue by nemělo chybět v žádné kuchyni, protože minimálně dvakrát v roce se u stolu sejde rodina či přátelé. Právě v tento okamžik jej uvítáte.

Z historie fondue

Po stopách fondue bychom museli zpátky do 18. století. Tento nápad se zrodil ve Švýcarsku. Základem sýrového fondue byla směs dvou sýrů, bílého vína a mouky. Jmenovaných surovin bylo ve Švýcarsku dostatek téměř v každé domácnosti. Vznik fondue bylo bráno spíš za praktickou záležitost než gurmánskou. Chléb a sýr během zimy totiž velmi rychle ztvrdly. Lidé brzy zjistili, že když se sýr nahřeje a následně v něm omočí chléb, chutná hned lépe. Navíc společné posezení okolo plápolajícího plamínku u stolu nebylofondue-708181_640 uprostřed tuhé zimy marné. Dnes považujeme fondue spíše za labužnickou událost a příjemné zpestření při posezení s rodinou či přáteli.

Stolování při fondue

Jak jsme již zmínili, fondue představuje společenskou záležitost, proto je zde pár pravidel, která by se měla dodržovat. Sousto se napichuje na dlouhou speciální vidličku, poté se namočí do omáčky a lehce otočí – tím se celé obalí. Na okamžik necháme okapat, mezi tím sousto zchladne. Při vkládání porce do úst myslete na to, že se vidlička bude opět namáčet do společné omáčky, proto se jí nedotýkejte ústy. Rovněž je možné druhou vidličkou stáhnout připravené sousto na talíř a následně sníst. Při pořizování fondue sady nezapomínejte také na fondue příslušenství. Patří sem nejen gelová pasta, jež zajišťuje bezpečný plamen, ale i fondue vidličky, lžičky a misky.

Obrázek: pixabay.com