Jak se v našem jídelníčku objevil jogurt?

Jogurt je především kysaná mléčná potravina, která se získává fermentací mléka, podmáslí, smetany nebo jejich směsí pomocí živých mikroorganismů. Hlavní surovinou může být mléko kravské, ovčí, kozí, velbloudí, kobylí nebo buvolí.

Název „jogurt“ pochází z tureckého yoğurtjehož původ vzešel zase ze slovesa yoğmak: srážet se nebo houstnout. Někdo tvrdí, že počátky jogurtu pochází z balkánského poloostrova.

Kysané mléčné výrobky byly známy již starověkým národům žijícím na dnešním území Indie a Iránu. Další zase tvrdí, že historie jogurtu je ještě mnohem starší a sahá až do hlubokého starověku. Nejstarší písemný záznam o jogurtu je připisován římskému spisovateli Pliniovi staršímu. Ve svých zápiscích údajně zaznamenává, že některé „barbarské kmeny“ dokázaly zahustit mléko na příjemně kyselou hmotu. Některé důkazy ohledně existence kysaných mléčných výrobků sahají až do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Než se jogurt dočkal podoby, kterou známe dnes, musel ujít kus cesty. Jogurty se začaly ve světě, ale i u nás vyrábět až na začátku 20. století. Až do 80. let minulého století docházelo ke kysání mléka přímo ve sklenicích či kelímcích, ve kterých byly jogurty rovnou prodávány.

Jogurt jako lék

Jogurt se uchytil na stole evropského jídelníčku nejprve jako lék, pocházející z Východu. Došlo k tomu v 16. století díky francouzského krále Františka I. Ten trpěl velmi těžkými zažívacími potížemi a nikdo z jeho dvorních lékařů ho nedokázal vyléčit. Ve svém zoufalství se tedy obrátil o pomoc na tureckého sultána Sulejmana I. Ten poslal až z dalekého Istanbulu lékaře, který Františka I. dokázal vyléčit. Podával mu v pravidelných dávkách jogurt z ovčího mléka.

Jogurt dneška

Dnes známe mnoho druhů jogurtů, které mají různé příchutě. Do ovocných jogurtů se přidává buď originální ovoce – to jsou ty dražší jogurty, nebo náhražky v podobě džemů, ovocných šťáv a protlaků – levnější varianta jogurtu. Dále čokoládové, ořechové, nugátové nebo přírodní bílý jogurt. Jogurty konzumuje samostatně nebo přidáváme jako součást různých receptů. Jogurtová buchta, piškotový zákusek s jogurtem, jogurtová pizza, kuřecí řízky v jogurtu, zálivka do salátu a mnoho dalšího. Spousta lidí miluje jogurty a neumí si svůj jídelníček bez nich představit.

Obrázek: FreeDigitalPhotos