Nachlazení? Nechte si poradit od babičky

Nevlídný podzim je v plném proudu a chřipka a nachlazení začínají. Abyste neulehli do peřin, nemusíte do sebe nutně ládovat paralen či jiné léky, stačí, když budete mít na paměti pár rad našich babiček.

Čaje z bylinek

Bylinky posilují imunitu. Jediný problém je, že jich je tolik, že často nevíme, po jakých sáhnout.

Echinacea neboli střapatka nachová významně podporuje činnost bílých krvinek, které jsou považovány za „ochránce“ organismu.

Ostropestřec podporuje činnost jater, ledvin a sleziny.

Rakytník je cenný antioxidant, který obsahuje vitamíny C, A, D, E, alkaloidy a posiluje játra.

V neposlední řadě si pak můžete uvařit čaj ze ženšenu, který pomáhá nastartovat unavený organismus a podporuje činnost mozku.

Česnek jako lék

Česnek, ať vám smrdí, nebo ne, byste si měli v období viróz dopřávat každý den.

Také podporuje pocení, čistí dýchací cesty, rozpouští krevní sraženinu a zlepšuje prokrvení orgánů. Nejlepší je ho jíst syrový.

Inhalace

Ucpaný, zarudlý nos a zastydlá rýma není nic příjemného. K tomu skvěle poslouží inhalace.

Do středně velkého hrnce nasypejte 20 gramů bylinek proti chřipce (černý bez, tymián, skořice ..)

a zalijte 1,5 litrem vroucí vody. Nad hrnec dejte hlavu, přikryjte ji i hrnec ručníkem a zhluboka dýchejte alespoň 15 minut. Opakujte 3krát denně. A uvidíte, že vám bude hned lépe!

Léčivé obklady

Jestliže vás trápí kašel a chrapot, vyhrabejte ze skříně starou plenu nebo šátek a připravte si lektvar z jitrocelových listů, které mají protiplísňové a antibakteriální účinky. Do lektvaru šátek namočte, přiložte na hrudník a překryjte suchou šálou. Pak se zavrtejte do peřin a nechte působit alespoň hodinu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]