Oblíbený alkoholický nápoj – Víno

Není nikdo, kdo by neznal tak oblíbený alkoholický nápoj. Mnoho lidí si libuje na večerní skleničce dobrého vína. Jsou lidé upřednostňující víno červené, jiní zase bílé, nebo růžové. Historie vína je velmi stará a sahá až 40 mil. let zpět. Zdá se to nemožné, ale je to tak. Byla to mladší doba kamenná, kdy už se sbírali, plané plody vína. V této a následujících dobách se traduje, že množství odrůd vína byla zhruba 7. Pozdější doba přinesla velký rozvoj do Řecka a postupem dalších Jižních zemí Evropy.

Odkud přišel název víno?

Název víno vznikl z latinského slova „vine“. Toto slovo je odvozeno od slovesa vinout se rovněž v latině, které zní „viere“. Existuje však několik názorů o vzniku názvu. Například Bible říká, že první vinice je práce Noa. Řecká historie se pak zmiňuje o bohu jménem Dionýsos. Dionýsos měl naopak být objevitel vína.

Odrůdy vína

Mezi základní odrůdy červeného vína řadíme Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault, Gamay, Grenache, Malbec, Merlot, Mourvèdre, Pinot Noir a Syrah. Mezi základní odrůdy bílého vína naopak řadíme Chardonnay, Chenin blanc, Clairette, Muscadelle, Pinot gris, Sauvignon, Semillon a Ugni blanc.

Něco ke skladování

Plocha u skladování vína musí být stabilní. Poloha vína je pak doporučována ve vodorovné poloze. Vínu neprospívá příliš velká změna teplot, a s tím sluneční záření. Nejlepším prostředím jsou známé vinné sklípky. Ideální teplotou je 10-14°C. Skladované víno by nemělo přijít při skladování do styku s aromatickými látkami. Těmito látkami máme na mysli cibuli, česnek apod.

Příznivý vliv na naše zdraví

Je to právě víno, nejzdravější ze všech alkoholických nápojů s přehledem překoná i pivo. Kladně působí na prevenci vzniku srdečního infarktu. Bílé víno ovlivňuje faktory vzniku arterosklerózy. Velkou výhodou dále je snížení špatného cholesterolu, a zvýšením toho pozitivního v těle. I červené víno má své pozitiva. Velké pro je velké množství antioxidantů. V globále je potvrzeno, že při přiměřeném pití vína působí velmi kladně na náš organismus a tělo. Působí jako prevence civilizačních chorob, cévními, srdečními a také proti rakovině. Působí také jako obrana organismu při náchylnosti na běžné onemocnění jako např. chřipka.

Fotografie publikována se svolením Apolonia Photography/FreeDigitalPhotos.net