Ubrousky na stůl – tipy na nevšední stolování

Ubrousky na stůl, ať už papírové či látkové patří k nedílným součástem prostřeného stolu. Používají se nejen v gastronomických zařízeních, jídelnách a restauracích, ale patrně i v každé domácnosti. Vybírat lze od jednobarevných po vzorované. Slouží k zdobení jídelních tabulí, ale i na utření úst po jídle.

V neposlední řadě se dá s nimi čarovat, takže máte-li jen trochu kreativní duši, dají se použít pro dekorační tvorbu. Ať už připravujete oslavu narozenin, svatební hostinu či jakoukoliv párty. Hodláte-li učinit ze slavnostní hostiny nezapomenutelnou příležitost, pak zkuste stůl ozdobit různě poskládanými ubrousky.

Jídlo se jí také očima

Nejen krásně naservírovaný chutný pokrm, ale i vkusně ozdobená tabule hraje důležitou roli. Nezapomínejte proto na veškerou dekoraci, která přijde na stůl. Pro lepší představu vkládáme video návod, jak na skládání ubrousku. Slavnostní tabuli lze ozdobit nejen perličkovou girlandou, svíčkou, organzou, ale i díky ubrouskům. Ty se dají poskládat do nejrůznějších tvarů od kytičky, korunky, svíčky, přes špičku, vějířek, labuť, hvězdici, až po kapsu na příbor a další.

Co vše budete potřebovat?

Papírové či látkové ubrousky, trpělivost, šikovné ruce a odhodlání. V případě, že budete chtít tvořit z látkových ubrousků můžete si pomoci těmito pomocníky:

  • Žehlička na zažehlení
  • Nit
  • Nůžky
  • Průhledná izolepa

Ne vždy se napoprvé musí každému dařit, díky uvedeným pomůckám zajistíte, že ubrousek bude držet požadovaný tvar. Ve videu tyto pomůcky neuvidíte, ale z vlastní zkušenosti vím, že občas není na škodu trochu si pomoci. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete pro papírovou či látkovou variantu. Obě vypadají ve finále úžasně, zvlášť když barevně ladí s jídelní soupravou a dalšími dekoracemi. Jestliže budou poskládané ubrousky sloužit pouze jako dekorace, nezapomeňte dát na stůl i ubrousky, které poslouží na utření úst po jídle.

Jak poskládat papírové ubrousky – 3 různé styly

Látkový ubrousek – růže

Obrázek: pixabay.com


loading...