Víno a čokoláda – dokonalé spojení

Pošmourné počasí většinu lidí doslova přišpendlí k domácímu prostředí. Zatímco během léta žijeme aktivně – sportujeme, podnikáme výlety, jezdíme na dovolenou, podzim a zima umožňuje věnovat se duševní potravě (četba), sledování filmů, poslouchání hudby nebo si prostě jen vychutnat sklenku červeného a tabulku kvalitní hořké čokolády.

Ať už holdujete zimním sportům či nikoliv, takový večer bude nejen rájem chuťovým pohárkům, ale rovněž příjemným relaxem, pokud venku počasí zrovna nehýří optimismem. Na podzimní splín i mrazíky existuje universální lék, doušek kvalitního červeného vína a hořká čokoláda. Potom už jen stačí usadit se pohodlně do křesla a vnímat dokonalou harmonii chutí a vůní.

Co spojuje čokoládu a víno?

U kombinace vína a čokolády však nejde pouze o dokonalé splynutí. Tyto dvě pochoutky mají něco společného. Při degustaci vína je potřeba využít pěti smyslů. A stejně tak při degustaci čokolády.

Jak si vychutnat víno a čokoládu

Při rozbalování čokolády vnímejte, jak šustí obal, pohlaďte čokoládu očima a dříve než si kousek odlomíte, nasajte její vůni a vnímejte aroma. Nechte malý kousek rozpustit pomaličku v ústech. Její vůni si nejlépecokolada vychutnáte tak, že budete vdechovat ústy a vydechovat nosem. Vůně tak osloví všechny vaše smysly. Soustřeďte se na texturu, aroma i dobu, po kterou čokoláda taje ve vašich ústech.

Stejně tak postupujte s vínem. Nejdříve si jej nalijte do skleničky a potěšte oko jeho barvou. Přivoňte a vnímejte jeho vůni, poté upijte malý doušek a převalujte jej v ústech. Uvědomte si všechny jeho chutě a vlastnosti. Je víno suché či sladké? Chutná po ovoci, je lehké nebo husté a těžké?

Jakmile okoštujete čokoládu i víno, nastává čas spojení. Malý kousek čokolády nechejte rozpustit v ústech, a pak upijte doušek vína. Při polknutí vína a čokolády vnímejte tu kouzelnou kombinaci. Vyzkoušet můžete pokaždé jiné kombinace vína a čokolády. Zkusit můžete například 80% čokoládu s odrůdou Merlot z čilských vinic. Čilský Merlot je charakteristický plnou chutí a vůni. S čokoládou se skvěle doplňují.

Obrázek: pixabay.com