Želé bonbonky, aneb vyrob si sám!

Želé si dokáže získat srdce každého z vás. Zvláště děti mají v nejrůznějších bonbonech nekontrolovatelnou slabost a dokážou jich sníst na kila. Chcete trochu usměrnit jejich chutě? Pak se nechte inspirovat dnešním článkem, ve kterém vám přinášíme recept na domácí želé bonbonky, které jsou zdravé, plné vitamínů, minerálů a esenciálních živin – vašim dětem neuškodí a vy jim zároveň neodepřete něco dobrého na zub.  Vyrobte si celou řadu těchto gumových bonbonů, které můžete chytře využít k tomu, aby vaše dítka mlsala zdravě. Bodem k dobru této sladkosti je i přítomnost kolagenu v želatině – ten podporuje trávení a pečuje o pleť.

Co budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 půl hrníčku ovocné či zeleninové šťávy (je možno udělat kompromis v podobě kombinace těchto šťáv)
  • 4 lžíce želatiny v prášku (můžete nahradit agarem)
  • 2-4 lžíce medu či stévie (množství odvíjejte podle sladkosti šťávy)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (můžete zvolit i kterýkoli jiný extrakt)
  • 1 lžíci zdravých složek v prášku (kupříkladu vitamín C nebo hořčík, ale není to povinnost)

Jak si zkombinovat ovocné a zeleninové šťávy – aneb kterou barvu chcete?

  • Červená: jahody, mrkev, červená řepa a citronová šťáva
  • Oranžová: mrkev, pomeranč, mango džus a zázvor
  • Žlutá: žlutá hruška, žlutá paprika, řepa a žluté jablko
  • Zelená: okurka, kiwi, kapusta, jablko a hroznové víno
  • Fialová: borůvky, jablko, trocha červené řepy, trocha červeného zelí a ostružiny

Postup:

  • vámi vybrané šťávy si nalijte do přiměřeně velkého kastrůlku a zasypejte je želatinou či arganem (podle toho, co jste zvolili)
  • počkejte pár minut, než se želatina dostatečně vsákne (na povrchu bude vrásčitá a prášek se absorbuje do šťávy)
  • následně důkladně promíchejte
  • šťávu ohřejte, ale v žádném případě ji nevařte (ztratila by vitamíny)
  • ve chvíli, kdy se želatina rozpustí, snižte teplotu a přijdete zbylé složky – med, vitamíny a extrakty (podle toho, co si do bonbonků chcete přidat)
  • následně želatinu vlijte do formiček a nechte je zchladit minimálně 2-3 hodiny

Až vám bonbonky zchladnou, vyndejte je z formiček – v případě velké formy želatinu rozkrájejte na menší kousky. Pak můžete všichni začít zdravě mlsat – určitě si pochutnáte!

Fotografie publikována se svolením Sattva FreeDigitalPhotos.net

 

 


loading...