Pokud trpíte artritidou, vynechte ze svého jídelníčku tyto potraviny. Výrazně zvyšují zánětlivost kloubů

Fotografie: Depositphotos

Artritida je nepříjemné a bolestivé onemocnění kloubů. Správná strava je pro pacienty, kteří jí trpí, naprosto nezbytná. Svůj zdravotní stav totiž lze jídlem ovlivnit více, než se zdá.

Bolestivé pohyby, ztuhlé klouby a každodenní problémy s hybností, to jsou příznaky artritidy. V podstatě se vám zanítí kloubní soustava a vytvoří se kolem ní nežádoucí zánět. Správným stravováním se však tomuto onemocnění můžete zcela vyhnout. Bohatě postačí, když ve svém jídelníčku eliminujte těchto 8 škodlivých surovin.

Bílý jed v podobě cukru

Bílý cukr je všeobecně dosti nepříznivou potravinou pro naše tělo. Jeho nadměrná konzumace má totiž velmi negativní dopady na náš organismus, a dokonce může mít vliv i na tvorbu zánětů. Proto, pokud se léčíte s artritidou, je výrazně doporučováno tuto surovinu omezit, nebo pokud možno zcela nahradit některou z jejich zdravějších alternativ, jako jsou třtinový cukr, nebo čekankový sirup, med atd. 

Zdroj: Freepik

Aspartam, umělé sladidlo

Při své snaze nahradit bílý cukr si však dávejte velký pozor na umělá sladidla. Těm totiž dokáže podlehnout mnoho lidí, a přestože se tyto náhražky mohou tvářit zdravěji, není tomu vůbec tak.  Jednou z těchto umělých sladidel je právě aspartam, který by pro vás alternativou cukru rozhodně být neměl. Opět totiž podporuje zánětlivost a problému s vašimi klouby nijak nepomůže, ba právě naopak.

Alkoholické nápoje jako tekuté zlo

Podobně jako i ostatní výše zmíněné suroviny, tak i alkohol, (a to v jakékoli formě), znatelně podporuje nežádoucí zánětlivost v těle. Pokud se tedy artritidě chcete vyhnout, omezte jeho konzumaci pouze na příležitostní aktivitu. V případě, že se však s touto nemocí již léčíte, vynechte jej naprosto. Může totiž zvýšit bolestivost a naopak snížit pohyblivost kloubů.

Zdroj: Freepik

Nasycené mastné kyseliny

Nasycené mastné kyseliny jsou nejčastěji obsažené převážně v živočišných produktech. Konkrétně tedy v mléce, masu, ale také v některých rostlinných olejích, jako je třeba ten palmový. Tyto kyseliny neublíží, pokud jich není konzumováno až příliš. Snažte se tedy jejich denní příjem udržovat v rozumné hodnotě a ušetřete tak vaše klouby zbytečných starostí.

Omega-6 mastné kyseliny 

Omega-6 je mastná kyselina je pro organismus nezbytná, a možná si tedy říkáte, proč byste se jí měli vyhýbat. Je to však  z toho důvodu, že tato látka opět přispívá k tvorbě zánětů v těle. Avšak stejně jako u nasycených mastných kyselin, ani tuto složku  ze svého jídelníčku zcela nevyškrtávejte. Stačí ji pouze omezit na rozumné množství a máte vystaráno.

Zdroj: Freepik

Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy, jsou látky, které jsou mnohokrát zpracovávány a chemicky upravovány. Nacházejí se nejčastěji například v bílém pečivu, sušenkách, sladkostech, umělých sladidlech a mohou se vyskytnout i v těstovinách. Pro zlepšení vašeho zdraví se tedy vyhýbejte jejich nadměrnému příjmu a dbejte na to, abyste více konzumovali sacharidy celé.

Trans mastné kyseliny

Trans mastné kyseliny jsou dalšími tuky, kterým je v případě artritidy  mnohem lepší se vyhnout. Nacházejí se hlavně v průmyslových a mražených pokrmech z fastfoodů. Pokud byste je tedy konzumovali až v příliš velkém množství, tak nejen, že podpoříte zánětlivost těla, ale navíc zvyšujete rizika kardiovaskulárních onemocnění, obezity a dalších zdravotních potíží.

Zdroj: Freepik

Nebezpečný nepřítel lepek 

Není náhoda, že závěrem tohoto seznamu je všeobecně známý lepek. Jeho konzumace je na zvýšení zánětlivosti kloubů je spíše individuální a liší se podle člověka. Avšak není třeba riskovat, a proto existuje mnoho doporučení, které radí se této látce spíše vyhýbat nebo jej alespoň pořádně omezit. To můžete například koupí bezlepkových surovin, jako jsou těstoviny, chleba, jogurty a další různé pochutiny.

Zdroj: Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]