Banánové slupky by neměly končit v koši. Jedná se o silné přírodní hnojivo

Banány milují lidé po celém světě. Pro svou příjemně sladkou chuť jsou vyhledávaným ovocem, které je chutné jak samotné, tak v různých druzích ovocných salátů, nebo dezertech. Především v kombinaci s čokoládou jsou přímo famózní. Přidanou hodnotou jejich konzumace je hlavně to, že obsahují celou řadu příznivých vitamínů a minerálů pro naše tělo, zejména draslík. Tohle ovoce dokáže dokonce zlepšit i naši celkovou náladu! Pokud jej pravidelně jíte a banánové slupky vyhazujete, nečiňte tak, jestliže máte zahrádku. Jsou totiž skvělým hnojivem.

Jak použít banánové slupky na zahradě

Existuje několik metod, jak banánové slupky použít k pěstovaných rostlin:

  • Vložení do půdy před výsadbou: ještě, než pěstované rostliny vysadíte na zahradě, minimálně tři týdny předtím vložte malé části slupky hluboko do půdy. Podpoříte tím její úrodnost.
  • Roztok z banánové slupky: ten zhotovíte tak, že slupku od banánu vložíte do sklenice, zalijete horkou vodou a necháte fermentovat na temném místě alespoň dva dny. Výsledný roztok pak zřeďte čistou dešťovou vodou 1:1, přelijte do rozprašovače a aplikujte na plodiny na zahradě. Nejen, že podpoří jejich růst, ale i odpudí mšice, které se pokouší vaši úrodu znehodnotit.
  • Sušené banánové slupky: další druh hnojiva ze slupky od banánu jednoduše zhotovíte jejím usušením. Její kusy pak vkládejte do půdy až ke kořenům pěstovaných rostlin.

Banánové slupky ocení na zahradě zejména kapradiny, růže, ale i rajčata, nebo okurky. Rostlinám dodá především fosfor a draslík.

Banánové slupky dávejte i na kompost

Výborně se hodí slupky od banánů přidávat i do kompostu. Není však vhodné je tam přidávat ve větším počtu, jinak by mohly začít plesnivět. Aby se lépe a rychleji banánová slupka rozložila, doporučuje se ji nakrájet na menší kusy. Části kompostu je možné následně přidávat k pěstovaným rostlinám jako organické hnojivo, ideálně v podzimních měsících. Pakliže půdu okolí rostlin mulčujete, vždy kompost dávejte pod mulčovanou část.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]