Naučte se využívat neobyčejnou sílu obyčejné cibule. Přírodní lékárnička za pár korun, kterou máte na dosah ruky

Fotografie: Pixabay

Cibule je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni, obsahuje řadu vitamínů a vaření bez ní si umíme představit jen těžko. Kromě toho, že jídlu dodá šmrnc, má i další užitečné vlastnosti.

Jedna hlavička cibule může nahradit polovinu vaší lékárničky. Cibulí začal léčit lidi už Hippokrates, který ji používal jako univerzální lék na záněty, problémy s váhou a další neduhy. Římané například používali cibuli, která produkuje slzy, k prevenci a léčbě očních onemocnění, a dokonce si kousky cibule přikládali na oční důlky, aby dosáhli lepšího účinku. Vlastnosti cibule jsou úžasné, a vědci proto stále zkoumají její složení, aby ji mohli využít ve prospěch lidského zdraví. Více prozradila lékařka Jillian Kubala.

Jaké jsou vlastnosti cibule

Cibule zlepšuje funkci mozku a chrání mozek před poškozením zdravých buněk. Fytoncidy cibule inhibují plísně a jiné patogenní bakterie. Cibule se používá při zažívacích potížích, zánětech různé etiologie a na ředění krvinek. Cibule obsahuje vitamín C a vitamíny skupiny B, díky čemuž je účinná proti nachlazení a rýmě, celkově posiluje imunitní systém, zabraňuje vypadávání vlasů a při vnějším použití působí proti suché pokožce.

Je zajímavé, že cibule má pozitivní vliv na zdraví dásní, a pokud ji konzumujete čerstvou, můžete si všimnout, že vaše zuby jsou bělejší a zdravější. Cibule se častěji používá v lidovém léčitelství, ale dobré výsledky vykazuje i v medicíně založené na důkazech. Cibule má antimikrobiální účinky, pokud se používá čerstvá, ale zahřátím ztrácí většinu svých prospěšných vlastností.

Šťáva z cibule

Cibulová šťáva obsahuje vitamíny a minerály: vápník, zinek, jód, fluor a železo. Kromě toho cibule obsahuje esenciální oleje a organické kyseliny, které mají antimikrobiální a imunitu stimulující účinky. Cibulová šťáva normalizuje trávicí systém, čistí tělo a posiluje stěny cév. Měla by se užívat perorálně pouze se souhlasem praktického lékaře. Cibulová šťáva má zvláštní vůni, ale je vhodná pro pleť. Používá se ke zlepšení růstu vlasů a hojení pokožky.

Fotografie: Pixabay

Cibulová maska na vlasy i pleť

Cibule je již dlouho známá tím, že stimuluje růst vlasů. Zklidňuje také zarudnutí a působí proti lupům. Díky obsahu vitamínu C cibule hydratuje pokožku a zklidňuje šupinatou a svědivou kůži. Cibulovou masku si dělejte pokaždé čerstvou: cibuli nastrouhejte na jemném struhadle a pak ji přeceďte přes gázu, aby zůstala jen šťáva.

Před mytím vlasů vetřete cibulovou šťávu do jejich kořínků. Zvláštní pozornost věnujte problémovým oblastem. Nasaďte si sprchovou čepici a nechte masku působit 30 minut. Poté si hlavu dobře opláchněte šamponem. Po takové masce jsou vlasy jemné a lesklé a vypadávání vlasů se zastaví po 2–3 týdnech pravidelného používání takové masky.

Pokud nejste alergičtí, lze cibuli použít i proti stařeckým skvrnám. Pleťová maska s cibulí bělí a zpevňuje pleť. Cibulovou masku lze použít k hydrataci a proti vyrážkám. Smíchejte živé droždí, mléko a nastrouhanou cibuli ve stejném poměru. Naneste masku na obličej a nechte ji působit 15–20 minut. Poté masku opláchněte teplou vodou. Maska pomáhá odstranit mastný lesk, zarudnutí a vypíná pleť.

Fotografie: Pixabay

Výživná cibulová polévka

Cibulová polévka pomáhá v boji proti obezitě již od dob Hippokrata. Dnešní odborníci na výživu si oblíbili cibulovou polévku, která je základem jídelníčku osob, jež dbají o své tělo. Cibule obsahuje vlákninu, která rychle zaplní žaludek, tekutina vyplní objem žaludku a člověk se rychleji zasytí. Cibulovou polévku lze jíst v neomezeném množství, protože 100 g výrobku obsahuje 35 kalorií. Vitamíny skupiny B potlačují chuť k jídlu a draslík zrychluje metabolismus v těle.

Pro výrobu vydatné cibulové polévky budete potřebovat 6 hlav cibule, 2 l vody, 250 g bílého zelí, 100 g sladké papriky, 200 g mrkve a 150 g rajčat. Všechny produkty nakrájejte a vařte, dokud nebudou hotové. Polévku osolte podle chuti, až když je hotová. Zelenina by se neměla smažit na oleji, protože zvyšuje kalorickou hodnotu a přidává do pokrmu další tuky.

Zdroj: Healthline, Takprosto

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]