Čím nahradit rýži v plněných paprikách, aby byl výsledek chutnější než česká klasika

Fotografie: iStock

Plnění paprik rýží patří v naší kuchyni k tradičním postupům. Ovšem stačí jedna drobná záměna a můžete se těšit na mnohem větší pochoutku.

Nadívané papriky nebo třeba kapustové závitky si již tradičně berou jako základní ingredienci pro přípravu náplně rýži. Ne vždy jde však o dobrý krok – tato obilovina se totiž snadno rozvaří nebo naopak zůstane tvrdá. Chuť navíc bývá fádní a je tedy nutné se o to více zaměřit na použití nejrůznějších dochucovací prostředků. Čím tedy rýži nahradit?

Naplňte papriky chutným bulgurem

Místo rýže proto sáhněte raději po bulguru. Jde o velmi levnou potravinu, která u nás zatím není využívána zdaleka tak, jak by si zasloužila. Jde vlastně o nalámanou celozrnnou pšenici, která se prodává již předvařená. Při její přípravě vám tedy odpadne spousta času – hodí se do zeleninových i masitých jídel a jako bonus obsahuje mnoho živin. Jde například o hořčík, železo, fosfor, vitamín A a samozřejmě o vlákninu.

Fotografie: Pixabay

A jak bulgur používat při vaření? Propláchněte ho, poté vložte do hrnce, zalijte vodou a 20 minut povařte. Nakonec ho smíchejte s mletým masem a dalšími ingrediencemi náplně a můžete své zapečené papriky připravit jako obvykle. Oproti rýži však ty s bulgurem můžete podávat i diabetikům, protože celozrnná pšenice obsahuje méně škrobu. V kombinaci se zeleninou dodá bulgur celému pokrmu velmi příjemnou chuť i vůni.

Chutné papriky plněné bulgurem

Připravte si chutný oběd nebo rychlou večeři, která dokáže zasytit i ty nenáročnější strávníky. A co k tomu budete potřebovat?

Fotografie: Pixabay

Ingredience na plněné papriky

  • 300 gramů mletého vepřového masa
  • 1 střední cibule
  • 8 velkých paprik
  • 1 sklenice zeleninového vývaru
  • 0,5 šálku bulguru
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 1 lžička oregana
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • špetka soli
  • špetka pepře

Jak na přípravu plněných paprik

Bulgur nejdříve uvařte volně v osolené vodě asi 20 minut. Cibuli dobře oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Mezitím v hrnci nebo v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, poté na olej vhoďte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte mleté maso a chvíli restujte. Nakonec směs k plnění paprik dochuťte solí a pepřem. Nezapomeňte ani na oregano.

Papriky omyjte, odkrojte jejich horní část a vydlabejte je. Poté je naplňte nádivkou z bulguru, koření a masa. Hotové dílo poté vložte do zapékací mísy vymazané zbylým olejem, a nakonec vše zalijte sklenicí horkého zeleninového vývaru. Ten zaručí, že se papriky nevysuší. Pečte přikryté 35 minut při 180 °C. Nakonec do vypečené šťávy vmíchejte rajčatový protlak – tím dotvoříte omáčku. Nyní už zbývá jen servírovat.

Zdroj: Etojizn

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]