Zmizí všechna mastnota, odolné připáleniny i nevábný zápach. Trouba bude jako nová bez jakékoli námahy

Fotografie: Depositphotos

Trouba je jedním z nejpoužívanějších kuchyňských spotřebičů pro přípravu chutných a teplých pokrmů. Asi není člověk, který by ji doma neměl.

Čím častěji troubu používáte, tím více zašpiněná a umaštěná bude. A rozhodně to nesmíte nechat zajít tak daleko, že nepůjde vyčistit vůbec ničím. Jak moc je špatné mít troubu plnou mastnoty, připálených a mastných skvrn? Nahromaděná špína je navíc nejen odporná na pohled, ale také narušuje chuť potravin.

Čištění trouby bílým octem

Asi nikdo se nechce dostat do bodu, kdy už svoji troubu ani nebude chtít otevírat. Proto je třeba začít troubu důkladně čistit. Naštěstí může být tato nepříjemná činnost rychlá a účinná s použitím přírodní složky, kterou lze velmi snadno najít ve všech obchodech. Není to nic jiného než lihový bílý ocet. Jak ho tedy správně využít?

Fotografie: Depositphotos

Nejprve si přečtěte návod od vaší trouby, abyste nepoužili prostředky, které by jí mohly uškodit. Než se ji budete snažit vyčistit, ujistěte se, že je vypnutá. Nejprve začněte čištěním prostoru trouby, což je část, ve které je uloženo vaše nádobí a díky které se jídlo propeče. To je ve skutečnosti ta úplně nejdůležitější část.

Sprejová metoda

Existují dva způsoby, jak vyčistit tuto část alkoholovým bílým octem. Prvním z nich je sprejová metoda. Začněte odstraněním vnitřních mřížek, abyste vyprázdnili přihrádku. Poté vezměte půl sklenice bílého lihového octa, rozmíchejte ho v 1 litru vody a nalijte do rozprašovače. V tuto chvíli nastříkejte směs do prostoru trouby a soustřeďte se zejména na části, kde je více mastnoty a znečištění.

Mísová metoda

Druhý způsob spočívá v přivedení 2 sklenic bílého lihového octa k varu. Poté je nalijte do dvou misek a ještě v páře vložte do trouby. Zavřete dvířka trouby a nechte působit asi 30 minut. Po této době otevřete dvířka a opláchněte vše vodou a bílým octem, vymyjte poslední zbytky, a tím získáte velmi čistou troubu.

Fotografie: Depositphotos

Čištění skla trouby

Nakonec se ještě podívejte na sklo vaší trouby. Vytvořte roztok ze 2 polévkových lžic lihového bílého octa a 400 ml vody. Pro účinnější efekt přidejte také lžíci jedlé sody. Smíchejte všechny přísady a nalijte směs do nádoby s rozprašovačem. Poté ji nastříkejte, nechte působit asi 15 minut a následně ji rozetřete měkkou houbičkou. Opakujte do té doby, než sklo bude čisté.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]