Citronový sirup s medem a česnekem je vynikajícím prostředkem na posílení imunity

Fotografie: Freepik

S počínajícím podzimem a nastupujícími nízkými teplotami může být lidský organismus náchylnější k nejrůznějším nemocem. Posilte svou imunitu a připravte si tento citronový sirup s česnekem. Jeho příprava není nijak složitá. 

Co budete potřebovat na přípravu citronového sirupu s česnekem?

Než se pustíte do výroby přírodního zázraku v podobě sirupu, obstarejte si tyto suroviny:

  • 3 větší citrony
  • 2 palice česneku (12 až 13 stroužků)
  • 120 gramů včelího medu
  • 100 mililitrů horké vody
Fotografie: Freepik

Jak postupovat při přípravě citronového sirupu?

Do větší nádoby si nejprve vymačkejte všechny citrony. Můžete přidat i dužinu bez kůry. Následně si oloupejte česnekové stroužky a lisované je přidejte k citronové šťávě. Směs zakápněte včelím medem, zalijte horkou vodou a promíchejte. Nechte vychladnout a poté nádobu uzavřete. Po třech dnech, kdy jste nechali sirup odstát, jej můžete konzumovat. V chladu vám vydrží až tři týdny. 

Fotografie: Freepik

Jak citronový sirup konzumovat a jak působí?

Pro posílení imunity konzumují děti jednu lžičku denně a dospělí jednu velkou lžíci. K zmírnění příznaků chřipky, nebo nachlazení se pak doporučuje konzumovat 3 lžičky denně u dětí a 3 lžíce denně u dospělých. A proč je vlastně sirup tak účinný?

Česnek je považovaný za přírodní antibiotiku, obsahuje velké množství vitamínu C, hořčíku a vápníku. Kromě jiného působí i proti infekcím. Med má pro změnu antibakteriální vlastnosti a může zmírnit bolesti v krku. Citron je jakýmsi antioxidantem, který je přímo nabitý vitamínem C.

Fotografie: Pixabay

Tělo chrání před viry a bakteriemi. Všechny složky obsažené v sirupu mají schopnost povzbudit imunitní systém. Můžete je konzumovat i zvlášť v jakémkoliv nápoji, či pokrmu. Například kombinace citronu, včelího medu a zázvoru je dokonalou prevencí před nachlazením.

Česnek se hodí do mnoha chutných jídel, známý je především v česnekové polévce, či pomazánce. Ač může někdy odrazovat svým intenzivním aroma, je pro tělo blahodárný. Proto mu dejte šanci.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]