Odpověď na tuto otázku chtějí znát všichni, ale bojí se zeptat. Proč některé větry páchnou hůře než jiné?

Fotografie: Freepik

Většina lidí se za ně stydí, ale plyny nebo plynatost jsou zcela přirozené projevy těla. Lidem ale připadají při nejmenším trapné.

Vaše plyny jsou důkazem toho, že vaše tělo funguje naprosto správně. Na otázku, proč některé z nich páchnou více než jiné, už známe odpověď. Vysvětlíme vám příčiny, proč tomu tak je, a také vám prozradíme řešení, jak to alespoň trošku zmírnit. Ano, víme, že pro každého je velice trapné, když mu to „ujede“, ale nebylo by zajímavé zjistit, proč se nám to děje? Pojďme se na to podívat.

Odkud plynatost pochází

Plyn ve střevech se tvoří z konzumace jídla, které hned po tom, co prošlo žvýkáním, putuje do jícnu, než je uloženo v žaludku. Jakmile je potravina uložena, stráví ji ještě žaludeční šťáva, než se dostane do střev. Poté už se z potravy vytvoří stolice, která vyjde ven.

Fotografie: Unsplash

Plynatost začíná, když některé potraviny nejsou dostatečně stráveny žaludečními šťávami a bakterie v tlustém střevě přijdou s těmito potravinami do styku. Výsledkem je neúplné trávení potravy, které způsobuje nadýmání. A proč to páchne? Je to způsobeno kvašením zbytků jídla.

Plyny mohou být důsledkem konzumace některých potravin

Prvními a těmi hlavními potravinami, které způsobují horší zápach, jsou květák, růžičková kapusta a pak zejména bílé fazole. Co se ovoce týče, nejhůře jsou na tom s kvasivostí jablka, hrušky nebo třešně. Důvodem je to, že mají vysoký obsah fruktózy. Podobně jsou na tom i žvýkačky a nealkoholické nápoje, proto by se neměly konzumovat ve velké míře.

Fotografie: Unsplash

Jak je to se zápachem

Na pachu plynatosti závisí dvě věci – asimilované jídlo a kvasící bakterie. Bakterie na levé straně tlustého střeva se liší od bakterií na pravé straně. Pravá část obsahuje plyny, které pocházejí z potravin, jako jsou třeba bílé fazole. Výsledkem jsou pak plyny bez zápachu. Levá část tlustého střeva naopak způsobuje mnohem nepříjemnější zápach, a to kvůli masu, které vytváří sirovodík, což je plyn s hodně nepříjemným zápachem.

Co dělat, když vaše tělo produkuje příliš mnoho plynů

Tento problém se týká hlavně lidí, kteří trpí nadváhou, napětím, nedostatkem tónů břišní stěny nebo střídáním průjmů a zácpy. Jedním ze způsobů, jak s plyny bojovat, je jíst bohatou a vyváženou stravu. Zkuste vyměnit vaše oblíbené jablko za banán, uleví se vám.

Zdroj: Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]