Dar přírody jménem tibetská houba. Zbaví organismus škodlivých látek a udržuje hladinu cholesterolu v normálu

Tibetská houba je takový přírodní zázrak, díky němuž vykouzlíte probiotický nápoj plný živin, vitamínů a minerálních látek, jež mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Tibetská houba nebo také kefírová houba (kefírová zrna) je původem z Tibetu a Kavkazu, kde se využívá již po tisíciletí jako součást přírodní medicíny. Je označována za elixír mládí a dlouhověkosti.

Tibetská houba má vynikající účinky na lidské zdraví. Pravidelným pitím tohoto nápoje (kefíru) posílíte imunitu, pročistíte střeva, zbavíte organismus škodlivých látek a dokonce pomáhá řešit migrény a bolesti hlavy. Udržuje hladinu cholesterolu v normálu a má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Podporuje hubnutí, zmírňuje dopady stresu, likviduje žlučníkové kameny a bojuje proti rakovině. Podle některých výzkumů údajně zpomaluje vývoj metastáz.

Houba pěstována v mléce

Svým vzhledem připomíná maličké karfiolky květáku. Ve skutečnosti se jedná o seskupení bakterií – mléčných a octových kvasinek. Ačkoliv je možné použít kefírové houbičky i na výrobu rostlinného kefíru (sójový, kokosový) dlouhodobě bez laktózy nevydrží. Je potřeba krmit houbičky živočišným mlékem – kravským nebo třeba kozím.

Bez mléčného cukru ztrácí houbičky svou schopnost. Pokud je o ně dobře postaráno, množí se a zvětšují. Můžete je pak i darovat někomu dalšímu.

Co vše lze doma díky kefírových houbiček připravit

V prvé řadě je to tedy kefír. Použít můžete kravské nebo kozí mléko, máte-li k dispozici i jiné, pak směle do toho. Kefír si však můžete dopřát i kokosový nebo sójový. Ovšem je vhodné střídat s živočišným mlékem, aby si houbičky zachovaly svou schopnost a příliš nezeslábly bez své potravy, což je laktóza. Udělejte si tedy vždy jednou kefír z živočišného mléka a jednou z rostlinného. Před novým použitím houbičky opláchněte vlažnou vodou (filtrovanou).

Dále si z kefíru můžete udělat domácí tvaroh. Mimo tvarohu získáte i vedlejší produkt – syrovátku. Obojí využijete. S tvarohem si určitě budete vědět rady a syrovátku lze použít do těsta na chleba, pizzu nebo do polévky. Můžete ji i vypít.

Pokud do mléka přidáte i smetanu, houbičky budou mít hostinu. Díky ní se budou krásně množit a zesílí. Vy navíc získáte hodně hustý kefír, který se spíš už podobá jogurtu. Jen se pak hůř z něj loví kefírové houbičky. Můžete tedy použít jako jogurt – přidat do něj ovesné vločky, ovoce, oříšky apod. Co s přemnoženými houbičkami?

Můžete je darovat přátelům, sousedům nebo je rozmixovat ve vodě a použít i jako hnojivo pro svou úrodu a rostliny. Jsou výtečné i jako pleťová maska a někdo houbičky jednoduše polyká, aby získal ještě více zdravotních benefitů. Díky kefírových houbiček můžete získat:

  • Klasický kefír

  • Rostlinný kefír

  • Tvaroh

  • Syrovátku

  • Jogurt

Fotografie: Freepik