Dokonale vybělené záclony může mít každý. Stačí správný postup a ingredience

Záclony dokážou interiér skvěle zútulnit. Po jistém čase však mohou zašednout vlivem prachu, kouře, či jiných nečistot, které se na ně usazují. Docílit opět krásně bílých záclon je velice jednoduché. Nepotřebujete k tomu žádné předražené výrobky z drogérií. Pomohou přírodní produkty, které naleznete běžně v domácnosti. Inspirujte se babskými radami, které vždy zaberou.

Bělení záclon přírodními produkty

Aby vypadaly vaše záclony zase jako nové, můžete vyzkoušet tyto tipy, které zcela jistě zafungují:

  • Bělení solí: k roztoku potřebujete 3 až 5 lžic hrubé soli, prací prášek, lavor (lze použít i umyvadlo), teplou vodu. Sůl i prací prášek v teplé vodě dobře rozpusťte a do roztoku následně vložte zašedlé záclony. Nechte působit ideálně přes noc. Minimální doba působení je 3 až 4 hodiny. Po vybělení záclony vyperte klasickým způsobem.
  • Bělení škrobem: na roztok si připravte 250 gramů škrobu, teplou vodu a lavor. Vytvořte bělící směs, do které vložte záclony na několik minut. Budou poté bílé velice dlouhou dobu a také dobře udrží svůj tvar.

Další tipy, jak správně prát záclony

Při praní záclon používejte vodu o teplotě nejlépe 30 až 35 stupňů Celsia. Pokud by snad byla vyšší, mohou vaše záclony zežloutnout. Záclony je vhodné věšet na okno vyprané v mokrém stavu. Perfektně se narovnají a provoní váš byt.

Před praním záclon je můžete rovněž naložit do roztoku vody s kvasným, či vinným octem. Tak jejich bělost také podpoříte. Efektivními metodami k bělení záclon jsou i roztok z vody a kypřícího prášku, nebo jedlé sody. Záclony snadno vybělíte i tak, že během pracího programu nalijete do nádržky lahvičku peroxidu vodíku, který si se zežloutnutím, či zašednutím skvěle poradí.

Záclony byste měli obecně prát šetrným způsobem. Zvolte tedy program ručního praní, nebo ten o nižších teplotách. Většina praček je již vybavena funkcemi, které zajistí dokonalý výsledek.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]