Dvířka od trouby pomůže vyčistit obyčejná jedlá soda

Když čistíme troubu, tak na dvířka od trouby často zapomínáme. A to je chyba, jelikož přes jejich znečištění nemůžeme vidět dovnitř, na to, jak se naše jídlo chystá. Navíc se vlivem tepla z nečistot uvolňují i pachy, což se negativně podepisuje na tom, že to ovlivní vůni a chuť našeho jídla. Proto by i dvířka měla být čistá. Jak na to?

Stačí jenom tři věci

Na dvířka od trouby, pokud je chcete čistit, vám postačí jenom tři zcela běžné věci. Tou první je voda a tou druhou je ocet. Obě tyto složky je třeba smíchat v poměru 1:1. Poté směs aplikujte na skleněnou část dvířek. A to buď rozstřikovačem, nebo pomocí namočeného hadříku. Důležité je, aby zde byl této tekutiny dostatek. Takto ji nechte pár minut působit.

Následně přichází na řadu složka třetí. A to běžná jedlá soda. Kupte si několik balení a tento známý prášek následně na dvířka od trouby sypejte. A to tam, kde je voda s octem. Sodu nasypte v dostatečné vrstvě, aby dvířka kompletně pokrývala. Takto nechte působit po dobu 15 až 30 minut, podle intenzity znečištění.

Dvířka očistěte

Po uplynutí dané doby můžete sodu odstranit. Buď pomocí hadříku, nebo si lze vzít k ruce třeba vysavač a tím tento prášek snadno odstranit. Poté zbytky dočistíte hadříkem. Dvířka od trouby následně ještě otřete mokrou houbičkou, poté vysušíte papírovou utěrkou a je to. Budou opět dokonale čistá. Bez stříkanců od tuku, bez spálenin, a bez jiných nečistot. Až budete příště péct, můžete přes ně jednoduše sledovat stav vašeho díla bez nutnosti otevírat samotné víko trouby.

Existuje i další metoda

Alternativně se dá použít ještě metoda druhá, která se hodí hlavně na pravidelnou údržbu. V tomto případě doporučujeme smíchat ocet, vodu a sodu a vytvořit účinnou čisticí pastu. Tu následně aplikujete na dvířka a hadříkem roztíráte. Potom otřete a je hotovo. Tento postup se hodí při čištění dvířek bezprostředně po pečení.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]