Hloubkové čištění trouby už nemusí být noční můrou. Vyzkoušejte jeden ze způsobů jak docílit brilantního lesku

Fotografie: Depositphotos

Čištění trouby, včetně skleněných dvířek, už nemusíte odkládat. Nepříjemnou domácí práci zvládnete za pár minut pomocí přírodních čisticích prostředků.

Špinavá skleněná dvířka od trouby pokrytá mastnotou často trápí spoustu lidí. To ovšem pro nás není žádná útěcha, spíše nás zajímá, jak se těchto mastných stop a nečistot zbavit co nejjednodušším způsobem, abychom při jejich mytí nepřišli o ruce i nervy. Dnes pro vás máme skvělé tipy, jak skleněná dvířka od trouby vyčistit zevnitř i zvenčí.

Čištění dvířek od trouby zvenčí

Co si budeme povídat, čištění zvenčí je to nejlehčí. Proto zde také začneme, než se propracujeme k náročnějším úkolům. Nejlepšími přírodními čisticími prostředky jsou citrónová šťáva nebo destilovaný bílý ocet. Naneste jednu z tekutin, popřípadě jejich mix, na vnější stranu skla a pomocí utěrky z mikrovlákna stírejte plynulými tahy směrem dolů. V případě potřeby opakujte, jinak vezměte suchý hadřík a sklo vyleštěte.

Fotografie: Getty Images

Čištění dvířek od trouby zevnitř

Mytí skleněných dvířek od trouby zevnitř může být trochu těžší vzhledem k tomu, že se mastnota usazuje týdny a s každým použitím trouby se dále a dále připéká. Připravte si ½ hrnku jedlé sody, vodu, misku, utěrku z mikrovlákna a žiletku. Otevřete dvířka a setřete všechny uvolněné zbytky nečistot vlhkým hadříkem z mikrovlákna.

Fotografie: Pixabay

Do misky nasypte jedlou sodu, přidejte vodu a vytvořte pastu. Rozetřete ji na vnitřní stranu a nechte působit 15-20 minut. Po uplynutí potřebné doby umyjte vlhkou utěrkou. Pokud na skle zůstanou nalepené nějaké zbytky, seškrábněte je žiletkou. Ale pozor na sklo. Šmouhy vyleštěte čistou, suchou utěrkou.

Jak vyčistit vnitřek trouby

Asi ta nejvíce nepříjemná domácí práce, jaká může být. Často čištění trouby odkládáme, až jednoho dne přijde chvíle, kdy bude situace neúnosná. My vás ale naučíme, jak vyčistit vnitřek trouby za pár minut.

Než začnete, ujistěte se, že je trouba vypnutá a chladná. Opět si připravte roztok z jedlé sody, vinného octa, citrónové šťávy a vody. Nasaďte gumové rukavice a jděte na to. Nastříkejte po celém vnitřku trouby.

Fotografie: Pixabay

Nyní nechte přes noc působit. Druhý den vezměte vlhký hadřík z mikrovlákna a špachtli a pusťte se do čištění. Seškrábněte všechny zaschlé zbytky jídla a otřete. Popřípadě můžete ještě nastříkat čistý vinný ocet, který začne reagovat s jedlou sodu a vytvoří pěnu. Poté stačí pouze setřít vlhkou utěrkou.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]