Hnojíme zahradu ekologicky. Efektivní hnojivo bez chemie podpoří růst vašich okurek

Toužíte po tom mít na zahrádce velké a šťavnaté okurky, které následně užijete k zavařování? Pak zbystřete u tohoto tipu na hnojivo, které je bohaté na mnoho vitamínů. Až desetkrát zintenzivní růst vašich plodin na zahrádce! Jak jej připravit?

Co budete potřebovat?

K výrobě tohoto zcela ekologického hnojiva si připravte:

  • 10 litrů odstáté kohoutkové vody, nebo vody dešťové
  • 1 litr jemného dřevěného popela (prosátého přes síto)
  • velký kbelík, nebo sud

Jak hnojivo připravit?

Do sudu, nebo kbelíku vlijte odstátou kohoutkovou, nebo dešťovou vodu a vysypte do ní jemný dřevěný popel. Vhodným náčiním vodu promíchejte, aby se popel dobře rozpustil. Tekutinu s popelem se doporučuje ponechat asi 12 až 24 hodin odstát. Následně připraveným hnojivem okurky zalévejte nejlépe ve večerních hodinách, když zapadne slunce.

Na jednu rostlinu byste měli použít asi litr hnojiva. Aplikujte zhruba jednou za patnáct dní, v období červen až červenec. Pokud okurky nebudou mít dostatek živin, poznáte to tak, že budou žloutnout, nebo opadávat ze stonků. Proto je můžete přihnojit kdykoliv i v těchto momentech.

Jaké účinky má hnojivo z popela?

Přírodní hnojivo z dřevěného popela obsahuje až třicet užitečných minerálních látek pro půdu. Ty přispívají k optimálnímu růstu a vývoji pěstované zeleniny, a to jak ve vegetačním období, tak zejména v momentu, kdy se tvoří plody.

Okurkám dodá hnojivo s popelem hlavně draslík (zodpovědný za vývoj plodu), vápník (podporující květ a růst plodů), sodík (umožňující správné hospodaření s tekutinami), fosfor (pomáhá rostlině dobře zakořenit) a hořčík (urychluje růst plodin a podporuje jejich sladkost).

Je evidentní, že tato ekologická metoda hnojení je mnohem přínosnější pro rostliny. Za prvé nezatěžuje okolní přírodu a za druhé je výživnější než leckteré kupované hnojivo. Přejeme vám bohatou úrodu!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]