Jednoduché přírodní hnojivo pro zdravý růst rajčat a okurek

Sezóna ovoce a zeleniny je v plném proudu a hnojivo jde na odbyt. Mnoho pilných a trpělivých zahrádkářů sklízí, nebo bude sklízet svou očekávanou úrodu jahod, okurek, rajčat, brambor, mrkve, paprik, nebo třeba kedluben. I pěstitel začátečník ale ví, že je nutné plodiny nejen pravidelně zalévat, ale i hnojit. Právě vhodné hnojivo podpoří kvalitu a objem úrody.

Možné je zakoupit speciální přípravky v zahradnictví, které půdu obohatí o draslík, fosfor, nebo dusík. Ekonomičtější a stejně tak efektivní variantou je však vyrobit si vlastní přírodní hnojivo ze surovin, které máte běžně doma, například v kuchyni.

Ekologické hnojivo z droždí

Rostlina na zahradě budou skvěle prospívat, když jim dodáte živiny prostřednictvím roztoku z droždí. Půdu obohatí o aminokyseliny, organické železo, vitamín B a sacharidy. Co vše tedy budete potřebovat k výrobě přírodního hnojiva?

  • větší kbelík
  • 100 gramů pekařských kvasnic, nebo droždí
  • 250 gramů cukru
  • 10 litrů vody

Do kbelíku rozdrobte kvasnice a zasypte cukrem, nechte odležet asi dvě hodiny. Pak suroviny zřeďte a rozpusťte v deseti litrech horké vody. Nakonec je potřeba asi týden vyčkat, než roztok začne fermentovat. Výslednou směs pak řeďte takto: na jednu sklenici hnojiva asi deset litrů čisté studené vody, nejlépe, dešťové, nebo odstáté.

Kvasnicové hnojivo bez fermentace

Další možností je vyrobit hnojivo, které není nutné nechat fermentovat, jako to předchozí. Můžete jej tedy po zhotovení použít prakticky hned. Asi 100 gramů droždí rozpustíte v deseti litrech vody, necháte asi hodinu odstát a pak plodiny kropíte.

Hnojit zeleninu se doporučuje zhruba jednou týdně, nebo dle potřeby. Jahody je ideální přihnojovat asi čtrnáct dní před sběrem. Roztok napomůže k tomu, že plody budou větší a šťavnatější. Vyzkoušejte hnojivo s kvasnicemi! Mile vás překvapí výsledky. Rajčata či okurky budou rovněž krásně růst.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]