K barvení vajec se nejlépe hodí obyčejná cibulová slupka

K barvení vajec se nemusí používat vždy jenom barvy, které koupíte v obchodě a které mohou v některých případech obsahovat chemii. Pokud chcete jít cestou přírodní, která je nejenom zdravější, ale která se podepíše i na dokonalosti vašich vajíček, jednu osvědčenou metodu vás naučíme.

Co budete potřebovat?

Když někomu řeknete, že používáte k barvení vajec odpad, který se běžně vyhazuje, zcela určitě se takový člověk bude velmi divit. Jde však o něco, co není nijak toxické a nemusí to patřit vždy jenom do koše. Co přesně budete proti dosažení dokonalého výsledku potřebovat?

  • 1 kg cibule
  • 1 lžičku octa
  • 5 g soli
  • 2 l vody

Nutno také dodat, že cibuli nebudete potřebovat celou. Budou vám stačit slupky. Zbytek cibule použijte do jídla. Je jedno, na jaké. Je základem omáček, hodí se na nakládané sýry nebo uzeniny, stejně jako na cibulačku, nebo z ní připravte třeba klasickou nakládanou cibuli. Slupky však nevyhazujte a použijte je na barvení vajec.

Jak na to?

Postup je velmi jednoduchý. Slupky z cibule dejte do 2 litrů vody, dále přidejte ocet a sůl a vše přiveďte k varu. Takto tekutinu vařte zhruba 30 minut, díky čemuž se voda od slupek velmi zajímavě obarví. Jakmile tento čas uplyne, vložte do této vody svá uvařená vejce. Potom už stačí jenom čekat, a to zhruba 30 – 60 minut. Potom vejce vyndejte, nechte je oschnout a následně můžete obdivovat jejich krásu.

Zkuste i inovace

Základní postup na barvení vajec pomocí slupek z cibule je za námi. Pokud ho chcete ještě inovovat, tak můžete. Vajíčka lze v případě potřeby třeba omotat nití, nebo je můžete dát do punčoch a dovnitř vložit kousek jakékoliv rostliny. Potom je dejte do obarvené vody stejně, jako v předchozím případě.. tento postup zaručí jak tom, že budou krásně obarvená, tak i to, že na vejcích bude velmi originální motiv. Taková vajíčka vám bude každý závidět, tím si můžete být stoprocentně jisti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]