Množení růží podle rad zkušených zahradníků. K úspěchu postačí jen několik ingrediencí

Množení růží nemusí být složité. Důležité je jejich zakořenění. S tím vám pomohou triky zkušených zahrádkářů. A jak už to bývá, není třeba se obávat jakýchkoliv složitostí. Postačí jenom několik správných postupů a výsledek se dostaví velmi rychle. Zkuste to také.

Základem jsou kvasnice

Používáte je na pečení? Tak je použijte také při pěstování, tedy lépe řečeno při množení růží. 100 g čerstvých kvasnic rozpusťte v 1 litru vody. Vše uzavřete v nádobě a nechte při pokojové teplotě odpočívat po dobu 24 hodin. Až potom je připravený ke správnému použití. Následně už stačí do daného roztoku vložit seříznuté stonky růží a nechat je být. Budou postupně nasávat kvasnicovou vodu což povede k tomu, že se začnou objevovat první kořeny. Za zhruba 14 dní udělejte nový kvasnicový roztok a růže do něho přendejte. Efektivita růstu kořenů bude podstatně lepší.

Zkusit lze také med

Mažete si ho na rohlík nebo chleba? Možná nevíte, že pomůže i vašim růžím. Na jeden litr vody je potřeba jedna lžíce medu. Tu v tekutině rozpusťte a nechte odpočívat po dobu nejméně 12 hodin. Následně už je to stejné, jelikož do nádoby vložíte stonek růže a počkáte, dokud nezakoření. I takto jednoduše lze realizovat množení růží. Pokud se voda výrazně odpařuje, doplňte ji a můžete přidat i menší lžičku další dávky medu. Zkrátka a jednoduše je třeba udržovat množství tekutiny i účinných látek.

Využít můžete známé aloe

Máte doma tuto rostlinu, která je skvělým pomocníkem v případě kosmetických i zdravotních problémů? Pokud ano, pamatujte že vám pomůže i s vašimi zahrádkářskými úspěchy. Postačí, když do nádoby s litrem vody přidáte 10–20 kapek šťávy z aloe. Následně vložte růže a čekejte, až se začnou objevovat kořeny. Po týdnu přidejte dalších 10 kapek aloe a takto postupujte pravidelně v týdenních intervalech až do doby, dokud nebude kořenový systém tak silný, že růže začnete sázet.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]