Množit růže zvládne i začátečník. Stačí se řídit radami zkušených zahradníků

Fotografie: Pixabay

Metoda, kterou vám představíme, je velmi snadná. Pomocí ní můžete množit jak růže ze zahrádky, tak i ty řezané, které jste dostali darem od blízkých. Pokud vše učiníte podle návodu, můžete se za několik týdnů radovat z prvních lístečků a posléze i krásných květů.

Množení růže krok za krokem

Nejprve si uřízněte kus stonku, který by měl být dlouhý alespoň 25 centimetrů. Na vrchní části by neměl být květ. Ten odřízněte ostrým nožíkem v úhlu asi 45 stupňů. Posléze stonek nahoře namočte do roztaveného vosku, aby se na rostlině vytvořila tenká vrstva. V další fázi odstraňte všechny lístky ve spodní části a konec také seřízněte. Následně by měly být řízky růží ošetřeny jedním z těchto způsobů.

Ponoření do kvasnicového roztoku

Ten vytvoříte tak, že si smícháte deset litrů vody se 100 gramy droždí. Do tekutiny pak stonky vložte zhruba ze třetiny a nechte působit celý den. Posléze konec řízku opláchněte od kvasnicové směsi a ponořte do sklenice s čistou vodou.

Medová koupel

Další možností je umístit řízky růží do roztoku s medem. V jednom litru vody rozpusťte lžičku medu a z jedné třetiny do tekutiny stonek vložte. Nechte působit alespoň 12 hodin, a nakonec odřízněte část konce stonku a ponořte z poloviny do vody, aby růže vyklíčila.

Fotografie: Pixabay

Voda s příměsí aloe vera

Řízky růží můžete také umístit do vody obohacené o roztok z aloe vera. Stačí do tekutiny vlít asi deset kapek. Aloe vera podpoří růst kořenů a zajistí ochranu rostliny před chorobami. Po deseti dnech, kdy se tekutina odpaří, opět obohaťte vodu roztokem.

Fotografie: Pixabay

Kdy řízky růží zasadit?

Až vám stonky růží ve vodě pustí kořínky, je čas je zasadit do substrátu. Nejprve je vhodné umístit je do květináčů, až pak lze vysazovat ven. Používejte půdu vhodnou pro růže.

Stonek následně ještě překryjte nejlépe plastovou PET lahví s malými otvory, abyste docílili jakéhosi skleníkového efektu. Čas od času lahev sejměte, aby měla rostlina i přísun kyslíku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]