Na čištění připálenin lze použít kombinaci jedlé sody a perlivé vody, funguje lépe než chemie

Čištění připálenin není jednoduché. Když však víte, že pomůže perlivá voda a jedlá soda, je to hračkou. Toto je trik, který by měla znát každá dobrá hospodyňka. A to samozřejmě proto, že skvěle funguje a ukazuje, že při čištění připálenin na nádobí se dá hravě obejít i bez chemie.

Stačí jenom 2 běžné věci

Co budete na čištění připálenin potřebovat? Jsou to jenom 2 věci, a to navíc takové, které máte běžně doma. Tou první je jedlá soda a tou druhou je perlivá voda. Tu můžete buď koupit, nebo si ji klidně připravit doma pomocí dnes tolik populárních výrobníků perlivé vody. Dále doporučujeme vzít do ruky ještě houbičku nebo drátěnku, podle míry zašpinění.

Postup čištění je velmi jednoduchý

Uvidíte, že nejde o nic složitého. Jako první je třeba na připáleniny na nádobí nasypat dostatečné množství jedlé sody. Tu potom zalijte menším množstvím perlivé vody a potom opět přidejte jedlou sodu, kterou nasypejte na vodu. A je hotovo. Následně nechte tuto směs působit. Ideálně několik hodin. Pokud jsou připáleniny opravdu výrazné, ponechte klidně přes noc.

Odstraňte nečistoty

Po několika hodinách, nebo druhý den se můžete pustit do odstranění jednotlivých nečistot. Vezměte si drátěnku nebo houbičku a můžete se pustit do práce. Uvidíte, že všechny připáleniny a další nečistoty půjdou dolů velmi rychle. To proto, že je směs jedlé sody dokonale uvolní.

Zkusit můžete i variantu s octem

Pokud nemáte po ruce jedlou sodu, není třeba zoufat. Je možné vyzkoušet také variantu s octem. Postup je stejný, pouze s tím rozdílem, že vodu s octem smícháte už předem, a to v poměru 1:1. Směs nalijete na špinavé nádobí a opět můžete nechat působit. Buď pár hodin, nebo přes noc. Následně zase vezmete houbičku a mechanicky odstraníte povolené nečistoty. A máte hotovo. Jednoduché a rychlé řešení.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]