Naučit se správně pěstovat kopr není složité

Kopr někteří milují, ale jiní nenávidí. Pokud patříte do první skupiny, ukážeme si, jak si ho můžete jednoduše vypěstovat u vás doma. Není to tak těžké, jak si někteří myslí. Výhodou pro vás bude jak to, že budete mít kopr ve skutečně dokonalé kvalitě, tak to, že ho budete mít stále dost na vaše vaření.

Klíčí pomalu

Pamatujte na to, že kopr je rostlinou, která klíčí velmi pomalu. Na to berte ohled hned na začátku. Také je zcela běžné, že řada semen nemusí vyklíčit vůbec. Aby se vše podařilo, je třeba zajistit dobré podmínky klíčení a po prvním přesazení by neměla být využívána kyselá půda.

Samotné klíčení by mělo být založeno na tom, že jednotlivá semena zabalíte do horké gázy a necháte je zde několik hodin, dokud gáza nevyschne. Poté ji znovu namočíte vlažnou vodou a takto pokračujete stále dokola. Tento proces trvá po dobu zhruba tří dní. Poté už stačí udržovat vlhkost klasickým způsobem a čekat, dokud se nevytvoří první klíčky, což naznačuje, že se vám dílo daří.

Potom do zeminy

Když kopr vyklíčí, je třeba ho opatrně vyndat z vlhkého prostředí na suchý kus látky, kde by měl asi půl hodiny schnout. Až potom můžete začít se sázením do klasické zeminy.

Na kopru je zajímavé to, že se nutně nemusí pěstovat v řádcích, jako celá řada jiných rostlin. Ale samozřejmě může. Zemina pro kopr by měla být nejenom kvalitní, ale neměla by být příliš kyselá.

Pravidelná péče je základ

Aby kopr dobře rostl, je třeba o něho také náležitě pečovat. Základem je pravidelné zalévání, zapomínat by se nemělo ani hnojení, a vliv má i to, na jakém je místě. Snažte se kopru zajistit dostatek slunečního světla, které této známé aromatické bylině velmi pomůže v tom, aby rostla tak, jak má.

Místo klasické sklizně najednou také doporučujeme brát vždy tolik, kolik využijete. Jedině tak bude vždy čerstvý, a tedy dokonale voňavý a chutný. Tak, jak je to pro jakýkoliv pokrm nejlepší.

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]