Naučte se pěstovat česnek jako zkušení zahrádkáři. Základem je správné hnojení

Pěstovat česnek je cesta, jak mít tuto známou plodinu v kvalitě, jaké chceme. Jak mít česnek aromatický a štiplavý, ne mdlý, jako je ten z Číny. Aby se vše podařilo, je nutné znát správné postupy. Jedním z naprostých základů je hnojení česneku. Jak na něj? To vám prozradíme.

Hnojte tím, co máte za odpad

Mnoho lidí na česnek kupuje speciální hnojiva v obchodě. To ale není ten správný přístup. Jak proto, že daná hnojiva jsou drahá, tak i toho důvodu, že jsou často plná chemie. Proto je lepší jít na to přírodní cestou. A to tím, co má většina lidí za odpad. Je to dřevěný popel, kterého budete potřebovat zhruba 1,5 šálku na deset litrů vody. Obojí smícháte a necháte zhruba 3 hodiny odstát. A je to. Hnojivo na česnek je hotové.

Díky popelu získá česnek dostatek draslíku, ale také fosforu a řady dalších velmi důležitých látek, bez kterých se neobejde. Použití tohoto hnojiva je snadné, jelikož popelovou směsí budete jenom zalévat.

Hnojte také tím, s čím pečete

Druhý typ domácího hnojiva na česnek je také celkem unikátní, a na přípravu jednoduchý. Potřebovat totiž budete 100 g čerstvého droždí, popřípadě 10 gramů toho sušeného. A opět 10 litrů vody, kde ho rozmícháte. K němu přidáte dvě vrchovaté lžíce cukru a necháte po dobu několika hodin kvasit. Potom ještě zředíte vodou v poměru 1:5. A je hotovo.

I použití tohoto hnojiva je velmi jednoduché, jelikož vám stačí jenom pravidelné zalévání. I díky kvasnicím získá česnek látky, které mu pomohou jak k velikosti a rychlosti růstu, tak k tomu, že bude silný a bude také aromatický. Tedy bude přesně takový, jaký má být.

Kdy hnojiva používat?

Není problém používat obě hnojiva střídavě, kombinovaně. Nejlepší čas pro začátek hnojení je v období května až června. Samozřejmě s ohledem na to, jak se mu daří, jak je velký a na jaký termín vypadá sklizeň.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]