Neobyčejné účinky cibule na lidský organismus. Pomůže při nachlazení, nespavosti a detoxikaci těla

Zdroj fotografie: iStock.com

Pro mnoho lidí je cibule poněkud neoblíbenou zeleninou, která především zapáchá a má nepříjemně štiplavou chuť. Když vám ale dnes povíme, s čím vším vám může pomoci a jak je její šťáva mimořádně účinná a léčivá, možná svůj názor na cibuli přehodnotíte. Tahle štiplavá zelenina obsahuje ohromné množství vitaminů a minerálů a pomůže nejen diabetikům, unaveným nebo těm, kdo trpí na otoky.

Cibulová šťáva je velmi silná a ideální je konzumovat ji po lžících v průběhu dne, maximálně však 50 ml. Aby vám více zachutnala, můžete si ji dopřát v kombinaci s medem nebo jinými zeleninovými šťávami

Je mimořádně účinná při onemocněních dýchacích cest, má silný protizánětlivý účinek, eliminuje střevní parazity a v neposlední řadě také stimuluje činnost ledvin. Potřebujete ještě více důvodů, proč si cibulovou šťávu dopřát každý den?

Fotografie: iStock

Co cibule obsahuje?

V cibulové šťávě najdete četné stopové prvky jako je například sodík, draslík, vápník, křemík, fosfor, jod, hořčík, uhlík, chlor, zinek, měď a také řadu vitamínů (A, B, C, E).

To ale není zdaleka všechno, dále vám cibulová šťáva dodá i dostatek kyseliny fosforečné, kyseliny octové nebo těkavých olejů. Ač se to nezdá, v cibuli najdete i cenné bílkoviny, lipidy, sacharidy, fytoncidy a další látky vynikající zejména antiseptickými vlastnostmi.

K čemu se hodí?

Cibulovou šťávu si dopřejte zejména v těchto případech:

  • nespavost
  • zadržování vody
  • kopřivka
  • onemocnění dýchacích cest
  • migrény
Fotografie: iStock

Silná imunita

Cibule je mimořádně ceněná pro své pozitivní účinky na imunitu. Ve 100 g cibule najdete až 12 mg vitaminu C, který je pro tělo nesmírně důležitý. Právě tento vitamín hraje v těle důležitou roli, zejména co se týká metabolických procesů a podpory imunitních reakcí.

Naše tělo si jej neumí samo vyrobit, a proto je třeba mu ho dodávat stravou – a cibulová šťáva je rozhodně skvělá volba. Zejména na podzim a v zimě se pravidelná konzumace cibulové šťávy mimořádně vyplatí, protože vás ochrání před řadou virových a bakteriálních infekcí.

Detoxikace

Cibulová šťáva tělu pomáhá zbavovat se zbytků toxických a odpadních látek. Dodá vašemu tělu spousty antioxidantů, které pomáhají z těla odstraňovat škodlivé látky, které nezřídka vedou až ke vzniku závažných chorob jako je například Alzheimerova choroba, ateroskleróza nebo Parkinsonova choroba.

Úvodní Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]