Potraviny, které pomáhají předcházet smrtelně nebezpečné žilní trombóze a embolii

Fotografie: Depositphotos

Žilní trombóza a embolie mohou vést v některých případech až ke smrti pacienta. Vyvarujte se nebezpečí přidáním těchto potravin do svého jídelníčku.

Žilní trombóza a embolie jsou úzce spojeny s ucpáním krevních cév, které mohou vést až k samotné smrti pacienta. S výskytem obou dvou těchto onemocnění souvisí řada faktorů, jako je například vysoká hladina cholesterolu, sedavý způsob života, těhotenství, obezita nebo také genetická predispozice. Abyste ovšem riziko vzniku těchto problémů co nejvíce eliminovali, můžete přidat do svého jídelníčku určité potraviny, které vám pomohou s jejich prevencí – níže se můžete seznámit s těmi nejlepšími z nich. Více prozradila lékař Michael Cutler.

Přidejte do svého jídelníčku citron

Citrusové plody přírody obecně disponují řadou užitečných látek a vitamínů, které podporují náš imunitní systém, odstraňují přebytečné toxiny v těle a pomáhají bojovat s volnými radikály. Věděli jste však, že citron zlepšuje krevní oběh a napomáhá k tvorbě červených krvinek? Abyste se chránili před tvorbou žilních trombóz nebo embolie, dopřejte si denně trošku citronové šťávy smíchané s čistou vodou.

Dopřejte si více olivového oleje a avokáda

Olivový olej patří mezi nejlepší přírodní zdroje omega-6 mastných kyselin, které účinně snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, udržují pružné tepny a omezují hromadění krevních destiček, které mohou bránit průtoku krve a zvyšovat tak riziko trombózy. Přidat ho můžete například do salátů nebo jako přílohu k některým jídlům.

Fotografie: Pixabay

Stejně jako olivový olej, nebo možná dokonce více, pomáhá udržovat vaše tepny zdravé také avokádo. Z této chutné potraviny lze připravit řadu skvělých a originálních receptů, a proto by vám nemělo dělat problém přidat ho alespoň třikrát týdně do svého jídelníčku. Vaše tepny vám jistě poděkují.

Jeden stroužek česneku denně

Česnek je velmi silná super-potravina, která kromě skvělé chuti a vůně disponuje také bohatým množstvím antioxidantů a zdraví prospěšných enzymů. Konzumace pouze jednoho stroužku denně podporuje zdraví srdce a imunitního systému, průtok krve, a navíc přináší antikoagulační účinek (umělé snížení krevní srážlivosti).

Nezapomeňte také na celer

Celer je bohatý na antioxidanty, vitamíny a především fytonutrienty, které tělu pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Tato zelenina ovšem také přirozeně snižuje hladinu kortizolu v krvi, což může mít pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví a riziko vzniku krevních sraženin.

Fotografie: Freepik

Brusinkový džus pro lepší krevní oběh

Pravidelná konzumace brusinkového džusu je jedním z nejlepších přírodních způsobů, jak zlepšit svůj krevní oběh – tyto zázračné bobule přináší stejně jako česnek antikoagulační účinky, které uměle snižují riziko vzniku krevních sraženin. Pokud ovšem nejste zastánci džusů, můžete je vyzkoušet v sušené, nebo dokonce mražené formě.

Dopřejte si dostatek mrkve

Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninu, která kromě skvělé chuti disponuje také skvělými účinky zabraňujícími vzniku krevních sraženin a embolie – to především díky jejímu obsahu betakarotenu, látky, která pomáhá stimulovat krevní oběh a vyrovnává hladinu cholesterolu

Zdroj: EveryDayHealth, Healthline