Povlečení bude opět dokonale bílé a to i bez použití chemie

Máte a používáte bílé povlečení? Pokud ano, jistě vás trápí to, že po čase šedne a také žloutne. Jak si s těmito problémy poradit? Mnoho lidí sáhne po chemii, což není úplně vhodná možnost. Jak pro celkovou nebezpečnost chemických produktů, tak proto, že často nejsou ani nijak levné. Když k tomu připočteme také to, že ne vždy fungují tak spolehlivě, jak čekáme, je na místě volit jiné cesty.

Mít bílé povlečení zvládnete i vy

Kdo pravidelně používá bílé povlečení, ten dobře ví, že čas od času se na něm objeví žluté skvrny, stejně jako se na něm může čas od času objevit také šeď. Obojí je dáno potem, častým praním, ale i pravidelným použitím. Náš návod vám ukáže, jak opět obnovit bělost povlečení a jak zajistit, aby opět zářilo stejně jako v době, kdy jste ho koupili.

Co budete potřebovat?

Stačí vám jenom tři věci a vaše povlečení může být opět dokonalé. Takto jednoduché to je. A co je těmi třemi věcmi, bez kterých se neobejdete? Jedná se o tyto:

  • 1 sklenice pracího prášku
  • 1 sklenice ekologického bělidla
  • ½ sklenice boraxu

Dále je možné v případě zájmu přidat také několik lžiček klasického saponátu. Tento postup ale není nezbytný. Každopádně však saponát může k bělení vašeho prádla výrazným způsobem pomoci.

Použití je jednoduché

Jakmile máte vše připraveno, tak směs jednotlivých látek vložíte do klasické přihrádky na prací prášek. Potom do bubnu vložíte své povlečení a nastavíte program s nejvyšší teplotou, který povlečení dovolí. Následně klasicky vyperete. Poté nastává druhá fáze, kdy zapnete ten samý program, ale už povlečení perete s prázdnou nádobkou na prací prášek. Tedy jenom čistou vodou. I tady počkejte na dokončení cyklu a poté dejte povlečení usušit ven, nejlépe na slunce. Budete jenom zírat, jak bude zářivě bílé, jako nové. A pokud by výsledek přece jenom nesplnil vaše očekávání, opakujte tento postup ještě jednou.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]