Připálená pánev není na vyhození. Bílý ocet ji dokáže vyčistit

Připálená pánev je problém, který dnes řeší celá řada hospodyněk. Jak ji nejlépe a nejefektivněji vyčistit bez chemie? Poradíme vám. Je to tak jednoduché, že budete jenom litovat toho, že jste daný postup neznali dříve. Je založený na použití jedné běžné věci, kterou buď koupíte v obchodě, nebo už ji máte doma.

Co budete potřebovat?

Připálená pánev bude opět jako nová díky několika běžným ingrediencím, které dokážou vytvořit efektivní a silnou, stejně jako stále přírodní čisticí směs. Aby se povedla, je třeba mít k dispozici toto:

  • 250 ml bílého octa
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 250 ml vody

Postup čištění je jednoduchý

Nejprve vezměte pánev, do které nalijete bílý ocet a potom také vodu. Pánev položíte na sporák a začnete smíchanou tekutinu zahřívat. Jakmile se začne vařit, tak sporák vypnete. V tuto chvíli přidáte do pánve také jedlou sodu. Buďte však opatrní, protože vznikne pěnivá chemická reakce. A to právě kvůli kombinaci sody s octem.

Jakmile je soda rozmíchána v pánvi, už se o nic nestaráte. Takto necháte vodu několik minut stát, díky čemuž nečistoty a připáleniny snadno povolí. Potom už stačí vzít houbičku, drátěnku nebo jiný nástroj a začít pánev mechanicky čistit.

Bude jako nová

Pomocí tohoto postupu bude jakákoliv připálená pánev opět doslova jako nová. Když je dokonale čistá, tak z ní vylijte čisticí směs, potom pánev opláchněte vodou a následně ji umyjte klasicky v saponátu, nebo ji dejte do myčky. Potom ji můžete opět klasicky používat. A pokud by se vám jídlo znovu nepovedlo, nemusíte zoufat, jelikož víte, že připálená pánev není žádným problémem.

Tato metoda je unikátní jak pro svou sílu, tak i pro svou univerzálnost. Směs octu a sody nemusíte používat jenom na vaše pánve, jelikož stejně tak dobře odstraní připáleniny na vašem hrnci, stejně jako třeba i připáleniny na vašich pekáčích, nebo na plechu do trouby.

Fotografie: Joe Lingeman

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]