Přírodní hnojiva po kterých bude letošní úroda rajčat bohatší a chutnější

Každý zahradník a pěstitel ví, že o rostliny, tedy i rajčata, na zahrádce je potřeba se dobře starat. K jejich správnému růstu přispěje dostatečná a pravidelná zálivka, ale také hnojení, které může podpořit zvýšenou produkci plodů. Pakliže máte ve svém skleníku, nebo na zahradě rajčata, zde jsou skvělé vychytávky od jednoho dědečka jisté čtenářky, který je aplikuje pravidelně a plodů má tak požehnaně každý rok.

Čím hnojit rajčata?

Jaké přírodní metody jsou tedy nejúčinnější k zvýšené produkci plodů?

  • Kvasinky: roztok připravíte velice jednoduše tak, že smícháte ve třech litrech horké a čisté nechlorované vody 100 gramů kvasinek, pak přidáte ještě trochu cukru a přikryjete hrnec gázou. Směs posléze vložíte na temné a teplé místo a necháte kvasit. O pár dnech můžete hnojivo používat na rajčata. Před zálivkou roztok ale ještě zřeďte v deseti litrech vody.

  • Slepičí trus: pokud chováte slepice, budete mít v tomto případě výhodu. Slepičí trus dodá rajčatům potřebný dusík. Hnojivo připravíte z několika gramů slepičího trusu a čisté vody, necháte pár dní v sudu kvasit a poté rostliny zaléváte.
  • Dřevěný popel: až dogrilujete a zbude vám dřevěný popel, nevyhazujte jej, může se vám hodit právě na hnojení rajčat. Díky němu dodáte rostlinám potřebný draslík. Popel mžete do půdy zpracovat rovnou, nebo smíchat s vodou a rajčata roztokem kropit.

Vyzkoušejte i cibulové slupky nebo vaječné skořápky

Když si budete schovávat z vaření cibulové slupky a uvaříte je v čisté vodě, pak se stanou skvělým hnojícím prostředkem pro rajčata. Slupky poházejte na půdu kolem rajčat. Podpoří jejich růst a odradí i škůdce, jako jsou hlodavci, mšice, plži, housenky, nebo mravenci. Výborně pomohou i vaječné skořápky, které jsou bohaté na fosfor, draslík a vápník. Jemně mleté je můžete ředit vodou a kropit směsí plodiny.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]