Se snadným vyčištěním roštu trouby pomůže obyčejná jedlá soda

Špinavý rošt trouby není nic výjimečného. Jsou na něm hlavně zbytky jídla a tuku. A ne vždy je snadné ho vyčistit. A to především z toho důvodu, že zašlá špína obvykle nejde dolů ani specializovanými čističi. Pokud to také vzdáváte a troubu kvůli tomu už v podstatě přestáváte používat, není nutné zoufat. Ukážeme vám jednu silnou a ekologickou metodu.

Co budete potřebovat?

Jestliže potřebujete vyčistit rošt trouby a hledáte správný postup, zkuste naši metodu. Potřebovat na ni budete jenom pár běžných věcí. A to konkrétně:

  • Starý nepoužívaný ručník
  • Saponát
  • Jedlou sodu
  • Kartáč nebo zubní kartáček

Vyndejte rošt z trouby

A jdeme na to. Jako první je třeba rošt z trouby vyndat a přenést ho do koupelny. Zde do vany nebo do sprchového koutu položte ručník a rošt až na něj. Tím zamezíte poškrábání vaší koupelny. Následně pusťte na rošt horkou vodu tak, aby byl zcela potopený. A v tu chvíli přicházejí na řadu ony dvě unikátní ingredience.

Nejprve rošt lehce polijte saponátem a potom ho také posypejte jedlou sodou. Dále není nutné nic dělat, jenom budete hodinu čekat na to, až se rošt trouby dostatečně odmočí a až saponát společně s jedlou sodou udělají svou práci. U velmi zapečených a dlouhodobých skvrn lze dobu máčení prodloužit na dvojnásobek.

Následuje mechanické čištění

Pokud nejsou nečistoty nijak hodně zažrané, tak obvykle stačí jenom otřít daným ručníkem a je hotovo. Pokud je však rošt trouby znečištěn dlouho, je vhodné vzít si kartáč nebo zubní kartáček a pustit se do klasického mechanického čištění. Nemusíte se bát toho, že by to bylo, jakkoliv náročné. Díky teplé vodě, jedlé sodě a saponátu nečistoty během hodiny dokonale povolí. Vy je mechanicky odstraníte, potom rošt opláchnete tekoucí vodou, necháte ho uschnout a už ho můžete vrátit do trouby. A jestliže vás trápí i špinavé zapečené plechy, můžete stejnou metodu použít také na ně.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]