Šéfkuchařka prozradila fígl, jak během několika vteřin oloupat uvařené vejce

Fotografie: Depositphotos

Kdo by nemiloval vajíčka natvrdo k snídani se solí a čerstvým pečivem? Jen kdyby se dala vajíčka snáze loupat a měla vždy pěkný a hladký tvar! Postačí vědět, jak dobře vajíčka uvařit a znát jeden fígl navíc, který usnadní loupání a přípravu vajíček k snídani, na chlebíčky, obložený talíř nebo do salátu.

Vajíčka natvrdo patří mezi základní součást snídaně, ale hodí se nakrájená na plátky na obložené chlebíčky nebo talíře při oslavách a party. Jak ale oloupat vajíčka snadno a dohladka, aby nebyla uvnitř potrhaná od skořápek? Pomůže snadný fígl, který se používá v jídelnách po celém světě pro přípravu vajíček natvrdo.

Jak se do něj dostat?

Kdo by se nesetkal se situací, kdy máte připravenou snídani i chuť na vajíčko s čerstvým chlebem s máslem, ale nejde jej za žádnou cenu oloupat? To je vysloveně pro zlost, zvláště když se následně bílek pod slupkou roztrhne a žloutek vysype. Takhle tedy ne! Naučte se jednoduchý fígl, který usnadní vaření, a hlavně loupání vajíček v jakémkoli množství. Už nestrávíte čas loupáním a oloupaná vajíčka budou hladká a připravená pro konzumaci nebo přípravu vajíčkového salátu nebo chlebíčků.

Fotografie: Freepik

Vybírejte si kvalitní a čerstvá vajíčka

Při nákupu vybírejte vajíčka z podestýlkových nebo volných chovů, využít můžete nabídky farmářů a soukromníků, kteří nabízí kvalitní vajíčka z domácích volných chovů. Standardně se vajíčka prodávají ve velikosti S (s hmotností do 53 gramů), M (s hmotností v rozmezí 53-63 g), L (o váze 63-73 g) a největší XL (od 73 g gramáže). Po nákupu je uložte do chladu a nemyjte, umyjte je až těsně před jejich vařením.

Fotografie: Pixabay

Osvědčený fígl na přípravu vajec a usnadnění loupání

Omytá vajíčka osušte a připravte si obyčejnou jehlu větší velikosti. Postavte si vajíčko na výšku a ve špičce na boku proveďte pomocí jehly malou dírku. Položte vajíčka tak, aby z nich nemohl uniknout vnitřek a dejte vařit běžným způsobem. Pro ještě snazší loupání můžete přidat lžíci soli, případně lžičku jedlé sody

Fotografie: Freepik

Hned po uvaření vajíčka ochlaďte studenou vodou, lze přidat i pár kostek ledu, a můžete se pustit do loupání, které bude tak snadné, že budete sami překvapeni, jak rychle dokážete oloupat celé plato vajíček připravených na salát či chlebíčky. Při loupání může dojít k úniku vody z otvoru, to nemá na chuť vajíček žádný vliv.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]