Spáry u obkladů v koupelně lze vyčistit i bez použití chemie

Fotografie: Freepik

Jak mít u obkladů a dlažeb dokonale čisté spáry? Základem je pravidelný a také efektivní úklid. Na chemii v tomto případě zapomeňte. Ukážeme vám, že se bez ní obejdete. Stačí totiž použít běžné věci a najednou budou spáry čisté, bílé, bez plísní a nečistot. Jak na to? Použijte toto.

Jedlá soda

Známý pomocník na pečení, nebo při pálení žáhy. Dá se však použít i ve chvíli, kdy chcete mít čisté spáry. Stačí z vody a sody vytvořit pastu. A poté už stačí jenom houbička nebo kartáč, kterým budete jednotlivé prostory mezi obklady a dlažbou čistit. Když je následně otřete, budou jako nové.

Ocet

Opět něco, co nemusíte používat jenom v kuchyni, na dochucování jídla. Ocet se dá použít i ve chvíli, kdy chcete mít dokonale čisté spáry. Ocet doporučíme ohřát a pomocí rozstřikovače aplikovat. Nejprve nechte pár minut působit a potom vezměte třeba zubní kartáček a jednotlivé spáry důkladně dočistíte.

Sůl

Ano, něco tak obyčejného jako sůl může při čistění spár na obkladech a dlažbě také pomoci.

Co bude v tomto případě potřeba? Jenom dostatek soli a voda. Z této kombinace vytvoříte čisticí pastu, kterou aplikujete na spáry a potom klasicky mechanicky dočistíte.

Kyselina citronová

Nejenom pomocník při ochucování jídel, nebo pomocník při odstraňování vodního kamene. Hodí se, i když chcete mít čisté spáry. Postup je velmi jednoduchý. Rozpusťte její krystaly v horké vodě a tímto získáte silný čisticí roztok, který spáry vybělí, ale také odstraní plísně i různé bakterie a viry.

Pára

Poslední možností je využití páry. V takovém případě použijte parní čistič a kartáček na zuby. Budete překvapeni, co vše dokáže obyčejná voda, pokud je v takzvaném plynném skupenství. Jsou to doslova zázraky. Na druhou stranu ne každý doma parní čistič má. Kdo ne, nemusí zoufat. Může ho buď koupit, nebo může zkusit výše zmíněné běžnější metody.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]