Správné prořezávání rajčat výrazně zvýší jejich úrodu

Rajčata jsou na našich zahradách velmi známou plodinou. Málokdo ale ví, že by se měla pravidelně prořezávat. K čemu tento postup povede? K úrodě, která bude mnohonásobně vyšší, než tomu bylo dříve. Řada lidí o tomto postupu nejenom neví, ale také ho často zanedbává. Kdo ho však vyzkoušel, potvrzuje, že sklízí podstatně více.

Vhodný začátek pěstování

Dobré je připomenout, že v tomto případě je vhodné začít pěstovat rajčata zhruba o měsíc dříve. Tedy nikoliv v březnu, ale už v únoru, kdy by mělo dojít k pěstování prvních sazenic. Ty by měly následně zamířit do skleníku, kde se pro ně povede vytvořit vhodné podmínky, hlavně pokud jde o teplo.

Následuje prořezávání

Když se rajčata ujmou a začnou růst, přichází doba spojená s tím, že se začnou prořezávat. Postup je to stejný, jako v případě klasických ovocných stromů. Je třeba sledovat růst rostliny, jednotlivé výhonky a podle toho některé uříznout. A to jak tam, kde je potenciál toho, že dojde k dalšímu větvení, tak i tam, kde chceme zachovat správný směr růstu rostliny. A ten je u rajčat vždy výhradně jenom směrem nahoru.

Proč prořezávat?

Ptáte se, proč prořezávat? Je to stejné, jako u stromů. Tam, kde se provede řez, je potenciál toho, že se objeví nové další výhonky, které by na konkrétním rajčatovém keři jinak nebyly. A čím více daných výhonků je, tedy čím více částí rostlina má, tím má více květů a tím má také více plodů. Jednoduché zahradnické pravidlo, které funguje i u této běžné zeleniny.

Postup je jednoduchý

Postup prořezávání rajčat je velmi jednoduchý a dá se říci, že ho zvládne úplně každý. Základem je vytipovat si místa, kde se řez provede. Následně stačí vzít zahradnické nůžky, nebo také ostrý nůž a řez provést. Dále je třeba dané místo řezu začistit. K tomu použijte další metodu zkušených zahrádkářů. Použijte prášek z aktivního uhlí. Tedy rozmělněnou tabletku, která se používá k léčbě průjmových onemocnění.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]