Užijte si domácí vývar na zcela nové úrovni. Díky jedné surovině navíc překoná i ten z oblíbené restaurace

Fotografie: Shutterstock

Vývar se hodí snad k jakémukoliv jídlu a při nemoci vás dokáže hravě postavit na nohy. Přidejte do něj tuto surovinu a posunete ho na zcela novou úroveň. 

Dostali jste chuť na pořádný vývar, který je plný chuti a provoní celý váš byt? Při jeho tvorbě se počítá s tím, že si budete muset pár hodin počkat, pokud chcete, aby byl opravdu kvalitní. Rozhodně do něj ovšem vyzkoušejte přidat tuto tajnou surovinu, která ho několikanásobně vylepší. Výsledek stojí za to a na jiný způsob už ho nebudete ani chtít dělat.

Možná byste neřekli, jaké zázraky umí udělat

V kuchyni má tuto surovinu snad každý, přesto zní ovšem představa jejího přidání do vývaru skoro až nesmyslně. Řeč je tady o zcela obyčejném octu. Stačí jedna jeho polévková lžíce přidaná do vývaru a polévku obohatíte o hlubokou chuť a pořádné aroma, které ucítí i vaši sousedi. A proč má zrovna ocet takovou schopnost?

Díky svým vlastnostem rozpouští chrupavky a pojivové tkáně v kostech. Zní to možná trochu odpudivě, ale veškerá esence z těchto rozpuštěných částí dodá vašemu vývaru pořádné „grády“. Budete v něm cítit, že je z pravého masa. A ani se nemusíte bát, že by polévka měla být cítit po octu, ten se zcela vyvaří. Pokud děláte vývar ve velkém hrnci, přidejte lžíce octa dvě.

Ingredience potřebné na přípravu vývaru:

  • Hovězí maso s kostí – 500 g
  • Celer – polovina
  • Voda – 2 500 ml
  • Pórek – 1 kus
  • Mrkev – 2 střední kusy
  • Petrželka – 1 svazek
  • Bobkový list – 3 kusy
  • Nové koření – 8 kuliček
  • Celý pepř – 8 až 10 kuliček
  • Ocet – 2 lžíce
  • Sůl – dle chuti

Do hrnce nalijte veškerou vodu, přidejte očištěné maso a začněte ohřívat. Dále přidejte zeleninu, kterou vám jen stačí opláchnout a nakrájet na menší kusy. Koření je lepší vložit do sítka na koření, aby se vám lépe vytahovalo ven. Jakmile vývar přivedete k bodu varu, tak sporák ztište na minimum a vývar tzv. „táhněte“ alespoň tři hodiny.

Fotografie: Freepik

Ze začátku se na něm bude tvořit pěna, kterou byste měli vždy odebrat. Během tohoto procesu přidejte do vývaru ocet a samozřejmě ho dochuťte i solí. Ke konci vývar slijte a přeceďte, poté ho můžete podávat třeba s nudlemi. Je jen na vás, co se rozhodnete udělat ze zbylé zeleniny, maso můžete oddělit od kosti a do vývaru ho vrátit. Dobrou chuť!

Zdroj: Gotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*