V případě nastupujícího infarktu je třeba zachovat chladnou hlavu

Fotografie: Pixabay

Infarkt myokardu dlouhodobě patří mezi nejčastější příčiny úmrtí nejen v České republice, ale ve většině vyspělých zemí světa. Problémem často je, že vzhledem ke skutečnosti, že infarkt postihuje především starší osoby, jsou tyto osoby, v době, kdy je infarkt postihne, většinou samy.

To celou situaci může značně ztížit, neboť postižená osoba má jen velmi krátký čas, většinou pouze několik málo sekund než ztratí vědomí, aby si zavolala pomoc. Z tohoto důvodu může být velmi užitečné znát jednoduchý a snadno zapamatovatelný trik, jak se v takové situaci zachovat.

Jak se v případě nastupujícího infarktu správně zachovat?

Praktická rada, kterou ale doporučují i kardiologové a která vám může zachránit život, spočívá v tom začít kašlat. Před vlastním kašlem by se člověk měl zhluboka nadechnout a následně samotný kašel by měl být hluboký a co možná nejdelší.

Lze si to představit podobně, jako když kašleme v případě zaskočení jídla. Takto kašlat by se měl člověk snažit co možná nejdéle a během tohoto kašlání by si rovněž měl zavolat či napsat o pomoc.

Proč právě kašel?

Pokud vás zajímá, proč právě kašel se doporučuje jako účinná zbraň proti nastupujícímu infarktu, tak je to především z důvodu, že hluboké nádechy přivádějí do plic větší množství kyslíku a zároveň kašel způsobuje stahy svalů hrudníku, které tlačí na srdce a umožňují krvi přirozený oběh. Při infarktu totiž často dochází k fibrilaci srdce, kdy se srdeční sval začne stahovat nekoordinovaně, tomu ale kašel může zabránit.

Byly zaznamenány i případy, kdy tento jednoduchý trik dokonce pomohl nastupující infarkt zastavit, neboť tyto pohyby stahy svalů obnovily normální přirozený rytmus srdce. Ale i když se toto nepodaří, pomůže tato jednoduchá praktika výrazně prodloužit čas, který může člověku zachránit život, než se dostane do odborných rukou.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]