Vyčerpaným včelám lze jednoduše pomoci. Stačí umístit lžičku s cukrem na balkon či zahradu

Včely jsou stále ohroženější druh. Podle odborníků klesá množství včel z jednoho prostého důvodu. Často uhynou na vyčerpání. Je to jednoduše dáno tím, že si nemají kde odpočinout a nemají kde načerpat síly. To proto, že přírody je stále méně a včela tak musí uletět podstatně větší vzdálenost, než tomu bylo kdy dříve. A to se jí samozřejmě může stát klidně i osudným.

Včelám můžete pomoci

I když jsou drobné, jsou pro naši přírodu velmi důležité. Proto je dobré vědět, že včely můžete zachránit i vy. A není to zase až tak nic těžkého. Je jedno, zda bydlíte v domě nebo bytě. Možnosti tu jsou. A jsou velmi jednoduché.

Namíchejte speciální směs

Co budete potřebovat? Jenom dvě věci. Stačí 2 lžičky cukru a dále jedna lžička vody. Obojí smíchejte a jste hotovi. V tu chvíli jste vytvořili něco, u čeho se včely mohou nejenom zastavit, ale z čeho mohou nabrat energii a sílu na další let. Tímto jím v podstatě pomáháte a eliminujete počet těch, které zemřou vysílením.

Umístěte na správná místa

My doporučujeme vzít staré nepotřebné polévkové lžíce a na každou trochu této směsi cukru a vody dát. A následně tyto lžíce rozložte všude tam, kde k nim budou mít včely přístup. Může se jednat třeba o parapet vašeho okna, stejně jako se může jednat o váš balkon, nebo i plochu vaší zahrady. Je jednom, kam lžíce umístíte. Důležité je, aby k nim měl tento opomíjený hmyz přístup.

Nebojte se, včely jsou chytré a brzy ucítí, že mají možnost načerpat sílu a tak k vaší lžíci přilétnou blíže. Na ní díky okraji mohou i snadno přistát a poté se přesunout k lákavému obsahu. Je to drobnost, která vás stojí pár desetníků, ale včelám může výrazně pomoci. A jelikož dnes v přírodě není nikdo jiný, kdo by v takové míře dokázal opylovat všechny rostliny, je na místě je chránit a pomáhat jim. Zvláště, když je vidět, že to není skutečně nic složitého.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]