Zbavte se nepříjemných zápachů v domácnosti jednou provždy. Jedlá soda se stane skvělým pomocníkem

Fotografie: Freepik

Jedlá soda je nedílnou součástí téměř každé domácnosti. Mnoho hospodyněk na ni spoléhalo již před desítkami let. Skvěle totiž vybělí zašedlé prádlo a také pomůže vyčistit umyvadlo i vanu bez chemie. Dá se tedy říct, že je to jakýsi přírodní zázrak. Pomoci může kromě jiného i s nepříjemnými zápachy v domácnosti.

Jak si vyrobit praktický a levný odstraňovač nepříjemného zápachu?

Až vyzkoušíte tento trik s jedlou sodou, již nebudete utrácet za předražené vůně do interiérů. Potřebovat budete pouze ponožku, kterou již nevyužijete (ztratili jste například druhou).

Fotografie: Adobe Stock

Do ní pak nasypte přiměřené množství jedlé sody, pečlivě na vrchu zauzlujte a vložte do skříně nebo obuvi.

Fotografie: Freepik

Po pár dnech sodu pouze vyměňte za novou. Zcela jistě se dočkáte eliminace obtěžujícího odéru i přebytečné vlhkosti, která může rovněž zápach způsobovat. Jde to i levně a stejně tak účinně.

Z čeho se vlastně soda bikarbona vyrábí?

Zamysleli jste se někdy nad tím, z čeho se jedlá soda vyrábí? Nyní vám vše osvětlíme. Její historie se datuje až do osmnáctého století. Zprvu se dovážela hlavně pekárnám ke kypření těsta. Zhotovitelem tohoto zázračného prášku s všestranným užitím byl chemik jménem Leblanc.

Nejekologičtějším způsobem výroby jedlé sody je její získávání z nerostu trona (především v Americe). Protože na evropském kontinentu není trona k dispozici, vyrábí se soda stále tzv. Solvayovým postupem (zhotovení hydrogenuhličitanu sodného).

Fotografie: Pixabay

Jaké má jedlá soda další využití?

Jedlou sodu můžete použít nejen k úklidu domácnosti, nebo eliminaci zápachů. Přidávat ji můžete například do zubních past k bělení chrupu, do směsí k výrobě domácích osvěžovačů vzduchu, nebo čištění spotřebičů, jako je trouba, pračka či mikrovlnka. Na sodu se zkrátka můžete spolehnout v mnoha situacích. Některé zdroje dokonce uvádí, že pomocí ní uhasíte menší vznícení (např. na plotně).

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]