Nejprve se jim sousedé smáli, teď závidí. Nájemníci si v paneláku vyrábí vlastní elektřinu

Fotografie: Jan Polák / Creative Commons / Attribution 2.0

Energetická krize se nyní projevuje vysokými cenami elektřiny a plynu pro spotřebitele. Nájemníci bytového bloku si s nárůstem cen poradili po svém.

V polském městě Szczytno instalovalo jedno bytové družstvo fotovoltaické články na střechu a balkony bytového domu a od té doby rozšiřuje svá zařízení na výrobu zelené energie. Obyvatelé tak již šest let platí fixní nájemné a současná energetická krize se jich netýká. Jejich budova je jediným obytným domem v Polsku, který je energeticky soběstačný.

Všem byli pro smích

Když začali, sousedé se jim smáli a tloukli se do hlavy. Řekli, že na tom prodělají. Nyní jsou to oni, kdo počítá ušetřené peníze. Koneckonců za vytápění neutratí ani korunu a kdoví, jestli nezačnou vydělávat. Vše začalo před osmi lety, kdy se odpojili od uhelné kotelny a nainstalovali speciální čerpadla, která využívají přirozené teplo z podzemí.

Kotelna, která vytápěla jejich panelák, je obtěžovala neustálým zvyšováním cen za vytápění budovy. V roce 2013 jim za vytápění budovy platili více než 100 tisíc zlotých ročně (cca 600 tisíc korun). Nyní, po letech, jim za komíny, jež přiléhají k fasádě jejich bytového domu, platí energetická společnost.

Obyvatelé si vyrábějí energii sami

Renovace byla rozdělena do několika etap. V roce 2014 obec vybudovala systém tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze země o celkovém topném výkonu 120 kW. Kromě toho na střechu umístilo 153 fotovoltaických panelů o výkonu 39,7 kW. Čerpadla odebírají přírodní teplo ze země a předávají ho do topného systému. Pouze voda v kohoutcích se ohřívala pomocí plynových kotlů.

panelák
Fotografie: Pexels

V roce 2017 však byly plynové sporáky vyřazeny. Ty se ukázaly jako zbytečné, protože k ohřevu vody byly nainstalovány další solární panely. Celkem dvě tepelná čerpadla začala vytápět budovu o rozloze 2 150 metrů čtverečních. Během výstavby čerpadel bylo pod hřištěm a v oblasti přilehlé k bytovému domu, který je ve vlastnictví obce, provedeno celkem 24 vrtů hlubokých 99 metrů.

Tepelná čerpadla jsou poháněna solárními panely

Komunita však stále platila za elektřinu potřebnou k provozu čerpadel. To ji stálo přibližně 230 tisíc korun. Rozhodla se tomu učinit přítrž i rozšířením sítě panelů. Neměla je však kam dát. A tehdy se zrodil ten nápad.

„Stále jsme museli kupovat elektřinu na provoz tepelných čerpadel,“ uvádí Krzysztof Klimek. „Nyní jsme tedy zrušili malé balkony a nahradili je velkými, moderními balkony pro obyvatele s prostorem pro další fotovoltaickou instalaci. To nás učiní soběstačnými,“ dodává. Navíc se byty zvětšily o několik metrů, z čehož mají nájemníci radost.

Nyní jsou tepelná čerpadla poháněna výhradně elektřinou ze solárních panelů instalovaných na střeše a balkonech. Komunita prodává přebytky vyrobené energie a odvádí je do sítě. Celá investice byla realizována z peněz vypůjčených fondu ochrany životního prostředí a vodního hospodářství. Jeho cena byla zhruba 3 miliony korun. K tomu obec přidala asi 700 tisíc korun z vlastních prostředků. Podívejte se na film o nadčasové bytové komunitě:

Zdroj: Fakt

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*