Tvrdá rána pro české důchodce: Stát od října výrazně zhoršil tyto podmínky. Nikdo to nečekal

Fotografie: Depositphotos

Nová důchodová reforma přináší řadu změn. Nejdříve je pocítí žadatelé o předčasný důchod, protože musí splnit mnohem přísnější podmínky.

Už od 1. října začnou někteří lidé pociťovat změny, jež byly nastaveny v důchodové reformě. Život se zkomplikuje především těm, kteří mají po tomto datu v plánu zažádat si o předčasný důchod. Podmínky jeho výplaty se totiž razantně zpřísnily. Jak uvedla CNNPrimaNews, změny reagují především na situaci z dřívějška, kdy stát velmi tratil na vyplácení předčasných důchodů.

Zvyšuje se počet odpracovaných let

Na SvětěKreativity už jsme informovali, o kolik se od ledna zvýší důchody. Už od října však důchodová reforma zasáhne především žadatele o předčasný důchod. Zatímco doposud bylo možné o něj žádat po 35 odpracovaných letech, nově se tato hranice zvyšuje na 40 let. Některé náhradní doby pojištění, jako je doba studia, se navíc budou do této lhůty započítávat jen z osmdesáti procent.

Jak uvádí deník E15, lidé, kteří od příštího měsíce nedoloží, že čtyřicet let odváděli jako zaměstnanci nebo podnikatelé sociální pojištění, budou muset čekat na dosažení běžného důchodového věku. Ostatní podmínky pro výplatu předčasného důchodu však zůstávají stejné. Zažádat o něj můžete maximálně tři roky před dosažením důchodového věku. Penze je pak krácena vždy o 1,5 procenta za každých 90 dní strávených v předčasném důchodu.

Od 1. října v Česku vešly v platnost zásadní změny. Porušením těchto pravidel riskujete tučné pokuty

Stát na předčasných důchodech tratil

O předčasný důchod navíc nelze žádat zpětně. Nárok na jeho výplatu vzniká nejdříve dnem, kdy byla na příslušnou správu sociálního zabezpečení doručena žádost v tiskopisné podobě nebo vyplněním on-line žádosti přes ePortál ČSSZ. O předčasný důchod lze také žádat nejvýše čtyři měsíce předem. Stát tak změnami ve výplatě předčasných důchodů reaguje na situaci z předešlých let, kdy pro předčasný důchod platily výhodné podmínky, ale kvůli velkému množství žadatelů stát na výplatách předčasných důchodů velmi tratil.

důchodce
Fotografie: Freepik

Důchodová reforma také přináší postupné zvyšování odchodu věku do důchodu. Ten by se měl ustálit na 65 letech. Prolomení věkové hranice nad 65 let se alespoň prozatím neprosadilo. Nově se také při výpočtu odchodu do důchodu nebude zohledňovat počet vychovaných dětí. Ženy, počínaje ročníkem 1970, už budou do důchodu odcházet ve stejném věku jako muži nebo bezdětné ženy.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*