Domácí test pomůže odhalit zvýšené riziko výskytu oběhových potíží. Vystačíte si jen s vodou a ledem

Fotografie: Depositphotos

Oběhové potíže jsou zrádné a hlavně skryté. To vás nic nebolí, jste v podstatě zdraví, a najednou vás skolí infarkt, nebo mrtvice. A stačí k tomu jen malé rozrušení, které jindy přecházíte mávnutím ruky.

To nejsou zrovna dobré vyhlídky. K podezřelým příznakům patří oteklé nohy, dušnost, závratě, vzrůstající únava, neobvykle časté bolesti hlavy a bolest při chůzi. Rizikovými faktory jsou výskyt oběhových obtíží v rodině, obezita, míra stresu a hormonální nerovnováha. Pokud jste na sobě pozorovali v poslední době jakékoli podezřelé příznaky, navštivte raději svého lékaře. Učiňte tak i v případě, že domácí test oběhové potíže popře.

Fotografie: Freepik

Domácí test

Do misky nalijte velmi studenou vodu a přidejte pár kostek ledu. Po chvilce ponořte dlaně i s prsty na 30 sekund do ledové vody. Pokud nemáte po ruce hodiny s vteřinovou ručičkou, postačí, když nahlas srozumitelně napočítáte do třiceti. Pak ruce vyndejte z vody a zkontrolujte barvu prstů.

Pokud vaše prsty zčervenaly, nic nenasvědčuje tomu, že by vám aktuálně hrozily oběhové potíže. Pokud jsou ale prsty po vytažení ze studené vody bledé, máte pravděpodobně problémy s oběhem a návštěva lékaře je na místě.

Fotografie: Pxhere

Potraviny, které pomáhají snížit riziko vzniku oběhových potíží

Je známo několik potravin, jejichž pravidelná konzumace zlepšuje vyhlídky na riziko výskytu onemocnění krevního oběhu. Mezi nejoblíbenější patří česnek. Tato silně aromatická zelenina brání tvorbě aterosklerotických plaků uvnitř cév. Tím snižuje krevní tlak.

Další z velmi vhodných potravin je kajenský pepř. Díky vysoké koncentraci kapsaicinu posiluje arteriální stěnu a brání tvorbě krevních sraženin, což snižuje riziko infarktu, nebo mrtvice. Ze stejného důvodu jsou vhodné i feferonky, nebo chilli.

Fotografie: Pixabay

Pokud vám pálivé nedělá dobře a česnek vám nevoní, nezoufejte. I pro vás se něco najde. Zkuste pohanku. Obsahuje velké množství rutinu, který udržuje elasticitu cév a brání tak jejich popraskání. Některým lidem je ale nepříjemná specifická chuť pohanky. Pokud se to týká i vás, zkuste pohankovou krupici, nebo mouku. Používejte ji stejně, jako tu pšeničnou a nikdo rozdíl nepozná. Krom toho, pohanka je bezlepková a kromě rutinu obsahuje i poměrně dost kvalitních rostlinných bílkovin.

Fotografie: Freepik

Dalšími významnými pomocníky jsou lněná semínka. Vláknina a mastné kyseliny v nich obsažené, pomáhají snižovat krevní tlak a tím ulehčují srdci. Výborný je i zázvor, který svými silicemi brání tvorbě krevních sraženin. A nakonec potraviny, které miluje snad každý. Jahody, maliny, borůvky, citron a mnoho dalších jsou významným zdrojem antioxidantů, jejichž dostatek je důležitý pro udržení rozumné hodnoty krevního tlaku.

Zdroj: Mirror

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]