Nakládaný rajčatový salát s cibulí a medovou zálivkou. Osvěžení do zásoby

Kdo si rád pochutná na rajčatech, určitě ocení i jejich nakládanou verzi s cibulí a medovou zálivkou. Zas trochu jiný salát určitě zachutná i vám.

Hromada vitamínů v obzvlášť lahodné podobě se skrývá v receptu, který jste právě otevřeli. Pokud vás už nudí notoricky známé zálivky a saláty, je tento postup určen přímo vám. Neobvyklá kombinace rajských jablek, cibule a medu k sobě zdánlivě moc nesedí, jakmile ale ochutnáte, nebudete chtít už jiný salát ani vidět. Přesvědčte se sami o jeho kvalitách.

Suroviny

  • 1 kilogram rajských jablek
  • 4 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 7 lžic kvalitního oleje vhodného na přípravu salátů
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • lžička bazalky
  • lžička mleté sladké papriky
  • lžička soli

Příprava

Nejprve je třeba důkladně umýt sklenice i s víčky. Pak je vysterilizujte. Kdo má v kuchyni myčku, vložte sklenice i s víčky do ní, zapněte ji na nejdelší program s použitím nejvyšší teploty. Do myčky ale nedávejte žádný prostředek na mytí nádobí. Kdo myčku nemá, použije zavařovací hrnec. Sklenice i s víčky sterilizujte při teplotě 90 stupňů alespoň 20 minut. Pak sklenice opatrně vyndejte a nechte vychladnout.

Důkladně omytá rajčata zbavte „bubáků“ a nakrájejte je na rovnoměrná tenká kolečka. Oloupejte cibule a nakrájejte je rovněž na tenké plátky. Všechna zelenina musí být naprosto zdravá. Jediný nahnilý kousek způsobí zkázu celého salátu. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do čistých sklenic vrstvěte na sebe střídavě rajčata, cibuli a česnek. Končit byste měli cibulí.

Když jste všechnu zeleninu naskládali do sklenic, připravte si zálivku. Asi víte, že nejvhodnější oleje na saláty jsou ty za studena lisované, které se označují slovem panenské. Samotná příprava je velmi jednoduchá. Prostě smíchejte olej s medem, solí, citronovou šťávou, bazalkou a paprikou dohromady. Zálivku pak nalijte do sklenic na salát. Sklenice uzavřete a dejte je přes noc do chladu. Druhý den se do salátu můžete pustit. Salát vydrží v lednici několik dní.

Tipy na závěr

Tento recept patří k těm, kde můžete experimentovat podle své chuti. Týká se to přidaného koření stejně jako zeleniny, kterou hodláte nakládat. Určitě nebudete litovat, když rajčata kromě cibule a česneku budete prokládat ještě tenkými plátky okurek a mletou papriku můžete klidně zaměnit za bílý pepř. Vždycky ale použijte česnek a med. To jsou suroviny, které chrání salát před bakteriemi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]