Upéct domácí sušenky není nic těžkého. Ne nadarmo se tato činnost stává zábavou i pro menší děvčátka, která si tak osvojí cukrářské základy. A navíc se tím i zabaví.
Děti i dospělí je vesměs mají rádi a pokud narazí na chutnou a méně obvyklou variantu sušenek, obvykle se po nich jen zapráší. Pokud pěstujete mátu a nevíte co s přebytky voňavých svěže zelených lístků, využijte je právě do tohoto receptu. Příprava je velmi jednoduchá a zvládnete ji za pár minut.
Suroviny na mátové sušenky
- 200 gramů hladká mouka
- 100 gramů cukr moučka
- 100 gramů povolené máslo
- 2 žloutky
- lžička prášku do pečiva
- 20 gramů máty
- špetka soli
- pečící papír
Příprava mátových sušenek
Otrhané listy máty peprné řádně omyjte pod tekoucí vodou, nechte vykapat a dejte je do mixéru. Přidejte k nim trochu moučkového cukru a rozmixujte je na jemnou pastu. Přidejte změklé máslo, žloutky, sůl a zbylý cukr a šlehejte do pěny. Cukr by se měl zcela během šlehání rozpustit. Kdyby se náhodou hmota během šlehání nechtěla spojit dohromady a začala se srážet, ponořte misku do teplé vody a vymíchejte hmotu metličkou.
Když máte vyšlehaný máslový základ, smíchejte dohromady mouku s práškem do pečiva a vsypte směs těchto dvou ingrediencí do máslového základu. Vypracujte pak vláčné a homogenní těsto.
Z těsta budete tvořit kuličky o stejné velikosti. Ty pak vyskládejte na plech, který jste vyložili pečícím papírem. Dávejte je dostatečně daleko od sebe, aby se později nespekly. Sušenky mírně zmáčkněte dlaní na placičky a pečte je 15 minut při teplotě 180 stupňů.
Tipy na závěr
Pokud jste se tímto způsobem rozhodli zaměstnat své ratolesti, můžete jim dát k dispozici balení lentilek, nebo jiných dražé. Děti si vyhrají a můžou zdobit podle své fantazie. Pokud se vám obyčejné rozpláclé kuličky zdají bez fantazie, existují různá razítka, kterými můžete vzhled vylepšit. Případně lze použít i kuchyňské potřeby. Třeba vidlička dokáže na povrchu sušenek pouhým zmačknutím vytvořit zajímavý vzor.
Máta vám nechutná, nebo ji zrovna nemáte dostatečné množství? Nevadí. I tak si můžete tento recept vyzkoušet. Pouze nahraďte mátu troškou skořice podle chuti. Lze také doporučit, aby jste snížili i množství cukru u skořicové varianty. Jinak je způsob přípravy naprosto stejný. Hotové skořicové sušenky jsou výborné, když je slepíte k sobě pikantní marmeládou. Tento tip je možné využít i jako vánoční cukroví.