V zemi na dvorku našel malou díru zakrytou trávou. Rozhodl se, že do ní strčí prst, byla to největší chyba v jeho životě

pavouk na listu
Fotografie: Freepik

Během dětství se většina lidí tím či oním způsobem dověděla, že s cizími lidmi se nemluví. Stejně tak to, že do zásuvek a jiných podivných míst se prostě nestrkají prsty.

Ne všichni jsou však schopni ovládnout svou zvědavost, takže zkoumání tohoto typu probíhá i mnohem později, v totální dospělosti. Konkrétně tento muž objevil na svém dvorku tmavou, zvláštní díru, která byla navíc zarostlá pavučinami. Vyfotil ji a sdílel na Facebooku s jasnou výzvou. Pokud dostane dostatek lajků a srdíček, srčí dovnitř ruku. Lidé mu samozřejmě ukázali, že jsou opravdu zvědaví. Některé věci by však měly zůstat ve fázi úvah.

Dírka skrývající bolestivé tajemství

Muž si dal na posilněnou doušek kvalitní whisky, poté se odvážil k bližšímu průzkumu. Záhy se však ukázalo, že šlo o možná nejhorší nápad jeho života. Otvor totiž patřil pavoukovi. A ne ledajakému, rovnou atraxovi, který je brán za nejjedovatějšího na světě. Vyskytuje se v australském Queenslandu a Novém Jižním Walesu. Pavoukovec si totiž hrabe díry v zemi, případně v různých tmavých štěrbinkách. Je jed je velmi zákeřnou směsí toxinů.

Obsahuje hexatoxin, chemickou látku způsobující extrémní bolesti i poruchy průtoku krve v těle. A jakmile se tento pavouk domnívá, že jeho doupě je ohroženo, vrhá se bez váhání na jakéhokoli vetřelce. Jeho kusadla přitom dokáží probodnout i lidský nehet. Kousnutí tímto pavoukem mělo již na svědomí minimálně 17 úmrtí, z toho 7 dětí. Strčit tedy holý prst do jeho hnízda je skutečně špatný nápad. Muž, který podstoupil výzvu, měl však velké štěstí.

Pavouk se specifickým toxinem

Nakonec dokázal z rizika vyváznout prakticky bez úhony. Což je obrovské štěstí, protože tento druh může bez problémů zabít i dospělého člověka v plném zdraví. Krátce po zásahu se dostaví obrovské bolesti, následně i výrazné potíže s dýcháním a polykáním. Spolu s tím ještě zmatenost, křeče, nevolnosti, zvracení či vysoký krevní tlak. Obdrží-li cíl útoku skutečně velkou dávku jedu, následuje smrt během pouhých několika hodin.

Badatelé po mnoho let předpokládali, že účinný jed pomáhá pavoukům zabíjet kořist v podobě dalších zvířat. Jenže sklípkani nikdy nezabíjejí jiné živočišné druhy. Psi, kočky nebo hlodavci kousnutí rozhodně cítí, nicméně je nikdy nezabije. Toxiny jsou totiž smrtelné jen pro primáty, tedy i pro člověka. Jednoduše jsme jediní primáti, se kterými přijdou do styku. A naučili se, že takové setkání je nejlepší způsob, jak nás coby vetřelce odehnat pryč.

Zdroj: Webniusy

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*