Meteorologové důrazně varují Čechy před extrémními skoky teplot v příštích týdnech

Fotografie: Freepik

Mnozí by si už rádi odpočinuli od teplot nad tropickou třicítkou. Podle meteorologů však bude závěr léta horký. Na podzim začne úřadovat La Niña.

Horkým letním dnům ještě není konec. Vlna veder nyní sužuje jižní i střední Evropu. Zatímco u nás teploty překračují 30 stupňů, taková Itálie čelí teplotám ještě větším. Teploměry tu atakují čtyřicítku a podle meteorologů se na výrazné ochlazení ještě těšit nemůžeme. Konec léta bude teplý, pak nás však čeká prudký skok do zimy, který podpoří právě vznikající jev nad Tichým oceánem.

Vysoké teploty budou pokračovat do září

Pokud už netrpělivě vyhlížíte ochlazení a úlevu od vln veder, pak vězte, že léto se ještě zdaleka neloučí. Meteorolog Larse Lowinski řekl pro portál EuroNews, že vysoké teploty budou ještě pokračovat, a to zejména v jižní a jihovýchodní Evropě. Vysoké teploty by tak měly vydržet ještě nejméně do konce srpna.

Zásadní pak bude směr větru. Pokud bude vanout od jihu, bude teplý vzduch proudící do vnitrozemí podpořen i vysokou teplotou moře. „To v podstatě znamená, že veškeré teplo uložené v moři bude i nadále podporovat teplejší a vlhčí počasí, pokud nedojde k zásadní změně počasí někdy na podzim,“ řekl Lowinski.

První předpověď počasí na letošní zimu: Meteorologové důrazně varují před rekordními teplotami

La Niña přinese ochlazení a srážky

K prudké změně počasí na podzim by však podle některých předpovědí mělo dojít. Jak už jsme informovali na SvětěKreativity, v Tichém oceánu pomalu začíná přebírat vládu La Niña. Ta by měla svého teplejšího bratra – meteorologický jev El Niño – vystřídat naplno během podzimu a zimy. Na podzim se tak nejspíš dočkáme prudkého ochlazení, ačkoliv září by mělo být stále ještě velmi teplým měsícem.

zima
Fotografie: Freepik

Jak uvádí TN, největší vrásky na čele dělá meteorologům vliv jevu La Niña v oblasti Mexického zálivu. Tady totiž podporuje vznik hurikánů se všemi důsledky, které to může mít. Na severní polokouli by pak La Niña měla být jedním z faktorů, který zapříčiní studenou zimu s množstvím srážek. Letošní zima by tak mohla opravdu přát milovníkům sněhové pokrývky.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*