Jak kreativně využití koberce: Na zahradě i jako pelíšek

Fotografie: Shutterstock

Pokud máte doma starší koberec nebo ořezy z metrážového koberce, snadno pro ně najdete nové využití. Rozhodně tyto kousky nevyhazujte. S trochou fantazie si z nich totiž vyrobíte další užitečné věci do domácnosti i na zahradu. Kousek starého koberce se vám bude hodit například i v autě. Přečtěte si tipy, jak kreativně využít koberec.

Koberec jako pelíšek nebo škrabadlo pro kočky

Nemusíte kupovat drahé pelíšky. Jestli máte doma starší nepoužívaný koberec, váš pejsek ho ještě rád zužitkuje. Buď můžete dát kus koberce třeba na dvůr, kde pejsek rád leží, nebo jím rovnou vystelte boudu. Jestli máte pejska v bytě nebo domě, tak i tam pro něj koberec využijete. Třeba pokud máte doma pro pejska kenelku, tak i tam místo pelíšku skvěle poslouží právě koberec.

Stejně tak se koberec hodí i do přepravní klece, kterou vozíte v autě. Vytvoříte pejskovi příjemně měkké ležení a zároveň nebude v kleci při jízdě lítat jako „nudle v bandě“.

Fotografie: Shutterstock

Pro majitele koček se zase starší koberec hodí i jako materiál pro výrobu škrabadla. Kočičky si drápky brousit musí a rozhodně je lepší jim k tomu poskytnout vhodnou alternativu. Jinak si doma na broušení najdou třeba nábytek. K výrobě jednoduchého škrabadla vám stačí kousek koberce, ideálně čtvercového tvaru. Do jeho středu připevněte trubku, kterou omotáte například sisalovým provázkem.

Vyrobte si senzomotorickou podložku

Chůze na boso po různorodém povrchu je nejen příjemná na chodidla, ale také zdravá. A to jak pro děti, tak i dospělé. U dětí přispívá k lepšímu rozvoji motoriky a smyslů a dospělým přinese i příjemnou masáž. Za takovou podložku rozhodně nemusíte utrácet tisíce korun. Zvládnete si ji vyrobit i doma.

Stačí vám k tomu koberec a různé přírodní materiály, které máte buď doma, nebo si je v klidu nasbíráte třeba na procházce. K výrobě vlastní senzomotorické podložky využijte třeba kamínky, šišky, kaštany, korkové špunty nebo třeba i kousky starých látek. Jde o to na podložku dostat co nejrozmanitější typy povrchů, po kterém pak budete vy nebo vaše děti chodit.

Jednotlivé materiály na koberec přilepte ideálně s pomocí tavné pistole, se kterou se vám bude dobře pracovat. Do výroby takového senzomotorického koberce můžete zapojit i děti, které vám například pomůžou se sběrem materiálu nebo pak s jeho lepením.

Fotografie: Shutterstock

Zbytky koberce poslouží i jako chrániče podlahy

Jestli máte doma zbytky metrážového koberce, u kterých si říkáte, že s nich nic vyrobit nepůjde, nezoufejte. I z malých kobercových odřezků snadno vykouzlíte další pomocníky do domácnosti.

Třeba chrániče podlahy, které nalepíte na nábytek. Ideální na židle, nohy stolu nebo skříní. Díky měkkým chráničům si nepoškodíte podlahu a navíc zužitkujete zdánlivý odpad, který byste jinak vyhodili.

Z kousků metrážového koberce můžete vytvořit i nášlapy na schody. Nejen že schody ochráníte, ale zlepšíte výrazně komfort při došlapu, minimalizujete riziko uklouznutí a zlepšíte celkovou akustiku.

Zbytek koberce můžete využít i v koupelně, pokud nechcete pořizovat klasickou koupelnovou předložku.

Kus starého koberce si přibalte i do auta

Není nic horšího než zapadnout s autem třeba v bahně nebo ve sněhu. Právě pro tyto případy vozte v kufru kus starého koberce ideálně společně třeba se skládací lopatkou. Když zapadnete, stačí kus koberce dát pod kolo, aby se neprotáčelo. Díky tomu z bahna nebo sněhu snáz vyjedete.

Starší koberec se hodí ale i jako ochrana kufru. Pokud v něm například vozíte psa a sháníte vhodnou podložku, u které vám nebude vadit, že ji zašpiníte nebo na ní budou chlupy.

Fotografie: Shutterstock

Koberec využijete i v zahradě

Starší koberec nebo zbytky metrážového koberce využijete i při práci na zahradě. Můžete si z něj vytvořit například podložku pod kolena, když plejete záhonky nebo sázíte.

Kobercem ale můžete zútulnit také zastřešenou pergolu nebo terasu. Kromě zlepšení estetického dojmu, si zajistíte také příjemný došlap pro své nohy.

Ze starého koberce snadno vytvoříte i rohožku před dveře. Stačí koberec oříznout do požadovaného tvaru.

Sponzorovaný článek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*